.
Aktuality, Pozemná technika,

Irán opäť demonštroval – rakety s dlhým doletom zničili morské ciele zo vzdialenosti 280 kilometrov. Video

Irán, 19. jún 2020 (AM) – Iránske námorné sily včera úspešne vyskúšali rakety novej generácie – navrhnuté a vyvinuté národnými expertmi – počas vojenských cvičení v Arabskom mori a severnom Indickom oceáne.


 

.

Počas manévrov vo štvrtok 18. júna boli viaceré rakety s dlhým aj krátkym doletom úspešne vystrelené z pobrežia a z paluby lodí, pričom s presnosťou zasiahli určené ciele. Rakety s dlhým doletom zničili ciele na mori zo vzdialenosti 280 kilometrov.

 

 

 

 

 

Irán odsúdil vo štvrtok nové sankcie Spojených štátov, ktoré trestajú každú spoločnosť spolupracujúcu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Sankcie označil Teherán za “kruté” a dodal, že iba zhoršia utrpenie občanov vo vojnou zničenej krajine, uviedla agentúra AFP.

Irán “nerešpektuje také kruté a jednostranné sankcie, ktoré sú skôr šikanou, a považuje ich za ekonomický terorizmus proti sýrskym občanom,” uviedol hovorca vlády Abbás Músaví.

Podľa neho sankcie nie sú v súlade s “medzinárodnými zákonmi a ľudskými hodnotami” a len “prehĺbia utrpenie obyvateľov Sýrie”, ktorí sa zároveň musia vyrovnať aj s pandémiou nového druhu koronavírusu.

 

Músaví prisľúbil, že Teherán bude aj naďalej udržiavať hospodárske vzťahy s Damaskom. Irán je krajinou, na ktorú USA v roku 2018 tiež uvalili sankcie, keď americký prezident Donald Trump odstúpil od historickej jadrovej dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami (Spojené štáty, Čína, Francúzsko, Británia, Rusko a Nemecko). Táto dohoda mala zaručovať Iránu uvoľnenie ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu.

Irán je spolu s Ruskom jedným z hlavných spojencov Sýrie v občianskej vojne, ktorá sužuje krajinu od roku 2011. AFP odhaduje, že od začiatku pri nej zahynulo 380.000 ľudí a niekoľko miliónov ľudí muselo opustiť svoje domovy.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov