.
Aktuality, Pozemná technika,

Srbská armáda modernizuje svoj najrozšírenejší tank M-84. Video

Srbsko, 9. jún 2020 (AM, MO RS) – Vzhľadom na potenciál tankovej platformy M-84 srbská armáda modernizuje tank v dvoch etapách: deväť kusov v prvej etape a 12 v druhej, uviedol zástupca ministra materiálových zdrojov Dr. Nenad Miloradovič, pričom zdôraznil, že takmer každý dôležitý subsystém bude aktualizovaný o nové technológie.


 

.

 

” Na dnešnom zasadnutí pracovnej skupiny pre modernizáciu tanku pod vedením generálmajora Zelimira Glisoviča sme sa zoznámili s dosiahnutou úrovňou rozvoja. Najprv sa urobili vylepšenia v ochrane tanku pred všetkými druhmi súčasných hrozieb ako sú – moderné protitankové rakety, moderné kumulatívne tandemové protitankové rakety a útoky zhora. Toto je hlavný segment v tejto fáze. Okrem toho vylepšujeme situačné povedomie všetkých členov posádky, najmä veliteľa, jeho 360 stupňový bojový modul s diaľkovým ovládaním má vylepšený systém riadenia paľby, termovíznu kameru čo umožňuje veliteľovi úspešne pôsobiť v rôznych situáciách, v zálohe, v zastavanej zóne atď.”  – vysvetľuje D. Miloradovič a dodáva, že začiatok sériovej modernizácie sa očakáva do konca roka.

 

.

 

Plukovník Vojkan Radonič, riaditeľ BTRZ v Čačaku, uviedol, že závod sa podieľa na modernizácii tanku M-84, ktorý je podľa jeho slov „najrozšírenejší v jednotkách srbskej armády“.

“Závod teda využíva svoje schopnosti a prenáša získané skúsenosti so správou týchto prostriedkov. Z dôvodu tejto úlohy závod modernizuje svoje zariadenia, vybavenie a pomáha Vojenskému technickému ústavu pri realizácii modernizácie. Modernizovala sa pancierová a optoelektronická ochrana a hlaveň tanku, a úplne sa digitalizovali pozície veliteľa, strelca a vodiča. Pre ministerstvo obrany a srbskú armádu je dôležité, aby investície zabezpečili racionálnosť a autonómiu ďalšieho servisu tohto majetku počas životného cyklu, “uviedol plukovník Radonzič a dodal, že predsedníctvo tak pomáha rozvíjať operačné a funkčné schopnosti srbskej armády.

 

 

Na prezentácii sa zúčastnil aj veliteľ operácií generálneho štábu, generálmajor Zelimir Glisovič, zástupca veliteľa armády brigádny generál Vladeta Baltič a veliteľ druhej brigády armády brigádny generál Želko Kuzmanovič.

 

M-84 je variant sovietskeho T-72. Je stále v prevádzke v Srbsku , Kuvajte , Chorvátsku , Slovinsku a ďalších krajinách. M-84 vstúpil do služby Juhoslovanskej ľudovej armády v roku 1984. Zlepšená M-84A verzia vstúpila do služby o niekoľko rokov neskôr. Najnovšia srbská verzia M-84AS bola predstavená v roku 2004, s novým systémom riadenia paľby, s novým denným a nočným zameriavačom, s reaktívnym pancierovaním Kontakt-5,  so streleckou vežou s diaľkovým ovládaním s 12,7 mm guľometom. Je vybavený 125 mm kanónom 2A46M ktorý umožňuje odpaľovanie protitankových riadených striel  s dosahom až 5 km. Pohon tvorí 1200 koňový dieselový motor, ktorý mu poskytuje maximálnu rýchlosť 72 km. Je veľmi podobný ruskému T-90s , a to ako vo vzhľade aj v schopnostiach.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov