Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Americké lietadlo C-130 Hercules havarovalo na irackej vojenskej základni. Za haváriou údajne nie je nepriateľský útok. Video

Irak, 9. jún 2020 (AM) – Americké lietadlo C-130 havarovalo na irackej vojenskej základni Taji severne od hlavného mesta. Stroj údajne skĺzol z pristávacej dráhy počas pristávania začiatkom večera a následne začal horieť. Pentagon incident potvrdil, ale neohlásil obete. Iracké zdroje tvrdili, že počas incidentu bolo zabitých 13 ľudí a 8 ďalších bolo zranených. Americká armáda tvrdí, že nič nenasvedčuje tomu, že by za nešťastie bola akýmkoľvek spôsobom zodpovedná nepriateľská aktivita.


 

 

C-130H, ktorý je pridelený k 386. leteckému expedičnému krídlu na leteckej základni Ali Al Salem v Kuvajte, havaroval v meste Taji, ktoré sa nachádza približne 17 kilometrov severne od irackého hlavného mesta Bagdad, okolo 22:10 miestneho času. Irackí predstavitelia informovali agentúru Associated Press, že v lietadle bolo spolu sedem členov posádky a celkovo 26 cestujúcich, ale americká armáda to ešte nepotvrdila. Incident je už predmetom vyšetrovania.

 

 

“Tím požiarnej a záchrannej služby na letisku bol na mieste do 4 minút, hasil požiar a pomohol pri evakuácii z lietadla,” uviedol plukovník Myles Caggins z USA, hlavný hovorca oddelenia Jednotnej operácie špeciálnych síl (Inherent Resolve).

 

 

Aj keď v tomto prípade nie je podozrenie na nepriateľský útok, iránske milície v Iraku v minulosti už niekoľkokrát zaútočili raketami na základňu Taji. Jeden taký útok 11. marca 2020 zabil špecialistu americkej armády Juana Miguela Mendeza Covarrubia, člena štábu vzdušných síl seržanta Marta Roberta, ako aj desiatnika – lekára Brodieho Gillona, ​​britského kráľovského armádneho zboru.

 

Po incidente iracká protiamerická ozbrojená skupina Usbat al-Tha’ireen, ktorá už vyhlásila zodpovednosť za niekoľko útokov na koalíciu, okamžite reagovala na incident zaslaním správy „S trpezlivosťou zvíťazíme“. Aj keď je veľmi nepravdepodobné, že by bola nejako spojená s incidentom, určite využije situáciu na svoju propagandu.

 

C-130 Hercules je štvormotorové vojenské transportné lietadlo, vyrábané spoločnosťou Lockheed Martin. Vďaka schopnosti pristáť na akomkoľvek povrchu bolo pôvodne navrhnuté ako vojenské lekárske a nákladné dopravné lietadlo. V súčasnosti sa využíva v rôznych verziách na transport vojakov, výzbroje a vybavenia, pátracie a záchranné akcie, vedecký výskum a aj ako protipožiarne lietadlo v desiatkach krajín.

 

Irán sa pravdepodobne naučil hackovať americké protivzdušné systémy Patriot v Iraku

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov