Ilustračné foto: Podvesovanie výzbroje pod čínsky stíhací bombardér JH-7A, zdroj: topwar
Aktuality, Letectvo,

Stíhací bombardér letectva ČĽOA, JH-7A „Lietajúci leopard”, dostal rakety, ktoré nemá ani najnovšie čínske lietadlo 5. generácie, J-20 „Mocný drak”

 


Čína, 8. jún 2020 (AM, topwar) – Na čínskom portáli Sohu bola zverejnená správa o možnosti ďalšej  modernizácie stíhacieho bombardéra Sian (Xian) JH-7A Fei Bao (slovensky „lietajúci leopard – Flying Leopard, v kóde NATO Flounder). Ako uvádzajú čínski autori, velenie armádneho letectva ČĽOA však pravdepodobne už aj prestalo počítať, ktorá modernizácia v poradí to vlastne je.

V čom spočíva modernizácia útočného bombardéra JH-7A?

V spomínanom článku sa píše, že stíhací bombardér JH-7A dostal riadené rakety typu vzduch-vzduch toho najdlhšieho doletu (PL-15 al. PL-21?), aké sú používané v armádnom letectve ČĽOA.

V tejto súvoslosti sa však okamžite spustila živá diskusia čínskych blogerov okolo otázky, aký má vôbec zmysel vyzbrojovať uvedený stíhací bombardér riadenou raketou dlhého doletu, ak s najväčšou pravdepodobnosťou nebude schopný čeliť moderným bojovým lietadlám? Tu je vhodné poukázať na čínsky maximalizmus. Koniec koncov, stíhací bombardér JH-7 vzlietol na oblohu v roku 1992, jeho modernizovaná verzia JH-7A v roku 2004. A porovnávať sa ho rozhodli s lietadlami 5. generácie, v skutočnosti tak odkazujúc na „zastaranosť” stíhacieho bombardéra JH-7A.

Stíhacie bombardéry JH-7A na letisku leteckej základne v Čeľjabinsku, Rusko, zdroj: wiki commons

Súčasne sa ale predpokladá, že tieto lietadlá môžu byť nasadené na hraniciach s Indiou, kde došlo v poslednej dobe k intenzívnemu vojenskému „oživeniu” na oboch stranách. V minulosti boli v Indii zverejnené družicové zábery zobrazujúce stavebný ruch na obnovenej čínskej vojenskej základni vo vysokohorskej (spornej) pohraničnej zóne Ladákh (Aksai Čin – územie spravované Čínou, historicky však časť Kašmíru).

Družicové zábery uverejnené na Twitteri užívateľom detresfa_, zdroj: topwar
Družicové zábery uverejnené na Twitteri užívateľom detresfa_, zdroj: topwar

Portál Sohu ďalej uviedol, že spomínané riadené rakety dlhého doletu, ktoré po novom získal stíhací bombardér JH-7A Fei Bao, neboli dosiaľ podvesené dokonca ani na najmodernejších stíhacích lietadlách 5. generácie Čchengtu (Chengdu) J-20 Mocný drak. Citujeme zo Sohu:

„Hoci manévrovacie schopnosti „lietajúceho leoparda” v malých výškach nie sú ani len dobré, nehovoriac už o praktickej nemožnosti plnohodnotného vzdušného boja, možnosť viesť raketový útok „za horozintom” odteraz nadobudol. Túto schopnosť získal vďaka novým riadeným raketám typu vzduch-vzduch dlhého dosahu.”

V samotnej Číne sa však tiež hovorí, že táto nová modernizácia JH-7A môže zároveň svedčiť o nedostatku skutočne univerzálneho (vrátane útočného) bojového lietadla za účelom realizácie programu národnej obrany, ktorý bol prijatý do roku 2025.

Stíhací bombardér JH-7A armádneho letectva ČĽOA sa medzitým už niekoľkokrát zúčastnil súťaže vojenských pilotov Aviadarts v Rusku.

Aviadarts 2019 – tréningové lety, vrátanie lietadiel JH-7A:

Prílet čínskych vojenských lietadiel do Ruska (v rámci súťaže Aviadarts 2019):

Ako schopný je čínsky lietajúci leopard – JH-7A?:

Zdroj: topwar, družicové zábery: Twitter/detresfa

Čínske obojživelné záchranné lietadlá AG600 – Kunlong budú uvedené do prevádzky v tomto roku

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov