Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Rusko posilňuje arktické hranice. Severná flotila získala štatút samostatného vojenského okruhu

Rusko, 7.jún 2020 ( AM ) – Samostatný štatút flotily sa po prvýkrát v ruskej histórii prirovnáva k vojenskému okruhu. Severná flotila sa od budúceho roku stane nezávislou vojenskou administratívnou jednotkou. Zodpovedajúce rozhodnutie prijal prezident Ruskej federácie Vladimír Putin:


 

„Zriadiť nasledujúce vojenské správne členenie Ruskej federácie od 1. januára 2021 … Severná flotila v rámci administratívnych hraníc Komiskej republiky, v Archanjelskej a Murmanskej oblasti, a v rámci Neneckého autonómneho okruhu,“ úryvok textu rozhodnutia o vojenskom administratívnom členení Ruska, ktorý bola uverejnený na právnom informačnom portáli.

 

6. novembra 2012, sa Sergej Šojgu stal ruským ministrom obrany. Reforma ruskej armády sa formálne začala štyri roky predtým, ako Šojgu prišiel na post ministra obrany krajiny. V dôsledku vojenského konfliktu v Abcházsku a Južnom Osetsku v auguste 2008 sa ukázalo, že ruská armáda ako celok môže účinne čeliť vonkajším hrozbám. Zároveň však vojna z 8. 8. 2008 odhalila množstvo problémov spojených s nedostatkami stále sovietskeho systému velenia a riadenia, so zastaralými zbraňami, vybavením a komunikáciou. Došlo to k smiešnemu bodu – dôstojníci riadili jednotky prostredníctvom otvorenej mobilnej komunikácie, čo bolo takmer samovražedné, ak mal nepriateľ dostatočné elektronické vybavenie a rádiové odposluchy. Víťazstvo ruskej armády v auguste 2008 nebolo v žiadnom prípade zabezpečené jeho silou, ale slabosťou gruzínskych ozbrojených síl a nesprávnym odhadom gruzínskej strany.

 

Počiatočná fáza vojenskej reformy sa uskutočnila tradične ruským spôsobom riešenia problému – mobilizácia všetkých síl, nalievanie peňazí do systému, zmätenosť, ako aj náhodné odmeňovanie nezainteresovaných a potrestanie nevinných. Anatolij Serdjukov bol v popredí tejto vojenskej reformy. Minister nebol odstránený kvôli bilancii prvého roku a pol jeho funkčného obdobia, ale kvôli kolapsu a chaosu pri organizovaní reformy.

 

Štyri roky nebol Serdjukov schopný zabezpečiť prezbrojenie armády, hoci od konca roku 2008 začal štát utrácať naozaj slušné peniaze na ruskú armádu a jej reformu. V tomto procese sa mali spojiť skutočné potreby armády s požiadavkami vojsk, rozpočtovými obmedzeniami a schopnosťami podnikov obranného priemyslu. Ako sa však ukázalo, Serdjukov nebol na túto úlohu vhodný.

 

Namiesto toho sa rezort obrany dostal do situácie neustáleho narušovania obranného poriadku, večných hádok zákazníkov z armády so zástupcami „obranného priemyslu“ a zaznamenal aj nevysvetliteľný nákup cudzej vojenskej techniky. Chyba tejto cesty sa prejavila už v roku 2014, keď konflikt s Ukrajinou viedol k skutočnosti, že objednané vrtuľníkové lode Mistral vyrobené vo Francúzsku a talianske obrnené vozidlá Lynx namiesto domácich Tigrov sa pre Rusko náhle stali nedostupnými.

 

Gigantické peniaze, asi 20 biliónov rubľov, ktoré sa mali minúť na prezbrojenie armády, sa vlastne dostali do akejsi „čiernej diery“. Takýto minister obrany samozrejme nemohol uspokojiť ruské politické vedenie.

Vďaka rozhodnutiu sa po prvý raz v ruskej histórii vyrovná osobitná flotila štatútu vojenského okruhu. Ministerstvo obrany uvítalo toto rozhodnutie, pričom uviedlo, že zlepší spoluprácu pri riešení obranných úloh v arktickom strategickom smerovaní.

 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu po dosiahol,  že ruská armáda sa konečne stala profesionálnou. Povinná vojenská služba je vhodná pre veľkú vojnu, ale množstvo konfliktov s nízkou intenzitou, ktorými je moderný svet naplnený, si vyžaduje úplne inú armádu – mobilnú a neustále mobilizovanú. Povinná armáda má navyše jednu nevýhodu – pri každom nasledujúcom konflikte „zabudne“ všetky predchádzajúce úspechy a skúsenosti, a preto robí rovnaké chyby. Ľudia bojujú zakaždým proti novým a „genetickú“ pamäť armády poskytujú dôstojníci, ktorí jednoducho nemôžu efektívne preniesť svoje skúsenosti na stále nových „zelenáčov“.

Počet odvedených vojakov v roku 2012 bol 280 tisíc ľudí, ale zazmluvnených – 160 tisíc. Do roku 2018 sa situácia dramaticky zmenila – do armády bolo povolaných 245 tisíc ľudí a na základe zmluvy bolo 380 000 osôb. Počet vojenského personálu vo vojenskej službe na základe zmluvy sa tak zvýšil takmer dva a pol krát.

 

V roku 2012 bola štruktúra armády stále zameraná na „priemyselné“ konflikty – s úplnou mobilizáciou, dlhou frontovou líniou a miliónmi silných armád. Nové konflikty zároveň znamenali oveľa „plochší “ systém velenia a riadenia, s ich presunom na brigádnu formu so zrušením divíznych a plukových jednotiek umiestnených „nad“ a „pod“ mobilnou brigádou.

 

Aby sa nevynechala ovládateľnosť jednotiek s takýmto znížením veliteľských štruktúr, namiesto šiestich vojenských obvodov bolo vytvorených päť operačno-strategických velení (OSK): západ, východ, stred, juh a sever. Napríklad na základe severnej flotily, ako aj niektorých jednotiek a podjednotiek západných, stredných, južných a severných vojenských okruhov sa vytvorilo spoločné strategické velenie „sever“. Zahŕňalo kombinovanú armádu, tankovú armádu, armádu vzdušných síl a protivzdušnej obrany, štyri armádne zbory, 25 formácií, viac ako 150 vojenských jednotiek a organizácií, ako aj 38 leteckých vojenských jednotiek a vzdušných bezpilotných jednotiek. Dovtedy flotila musela „požadovať “ o podporu pobrežnú protivzdušnú obranu a armáda od velenia flotily žiadať o útok proti pobrežným cieľom,

 

Tak zdanlivo dosť neohrabaná a zložitá štruktúra OSK, interne spojená na základe geografického rozmiestnenia vojsk, je mimoriadne účinná. Napríklad v roku 2014 na Kryme OSK na juhu rýchlo vytvorilo sebestačné zoskupenie vojsk, ktoré zaručilo ochranu územia polostrova a záujmy Ruska v Čiernom mori, a nemotorná ukrajinská armáda nedokázala čeliť zásahom ruskej armády. Výsledkom je, že konflikt na Kryme („krymská jar“) sa skončil takmer bez krvi – ukrajinská strana jednoducho stratila velenie a kontrolu v rýchlo sa meniacom prostredí.

 

Následne sa rovnaká účinnosť OSK preukázala počas konfliktu v Sýrii, keď sa vytvorilo operačné velenie v ďalekej morskej zóne, ktorá zabezpečovala kontrolu pre lode, lietadlá a jednotky vykonávajúce misie v Stredozemnom mori.

 

Ruskú severnú morskú cestu budú chrániť hypersonické zbrane

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov