foto: MO ČR
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Českí delostrelci dostanú nové húfnice Caesar od francúzskej spoločnosti Nexter

 


Česko, 4.jún 2020 ( AM, MO ČR ) – Ministerstvo obrany Českej republiky sa rozhodlo začať rokovania s francúzskym výrobcom samohybných diel Caesar spoločnosťou  Nexter o obstaraní 52 týchto húfnic. Cieľom je uzavrieť zmluvu ešte v tomto roku. Tento zámer kolégium MO jednohlasne schválilo 21. mája 2020.

Dva prieskumy trhu z rokov 2017 a 2019 a štúdie uskutočniteľnosti podrobne preskúmali celkom 8 moderných systémov rôznych výrobcov. Z porovnania 80 základných požadovaných parametrov vyšiel Caesar ako jednoznačne najlepšia náhrada húfnic Dana, ktoré sú doteraz vo výzbroji 13. delostreleckého pluku. Tie sú staré 40 rokov, majú oproti aliančným štandardom polovičný dostrel a polovica ich je v túto chvíľu neschopná boja.

Základným parametrom bolo naplnenie štandardov NATO (predovšetkým dostrel 40 km, munície kalibru 155mm), pretože obstaranie nových húfnic je aj českým aliančným záväzkom. Budú totiž súčasťou výzbroje ťažkej brigády, ktorú Česko sľúbilo vybudovať do roku 2026. Ďalšími kritériami boli napríklad tiež využitie podvozku Tatra na zachovanie jednotnej podvozkovej platformy alebo zavedenie dela v armádach NATO.

Delo Caesar má so špeciálnou muníciou dostrel 55 km, so štandardnou muníciou 42 km. Naviac je zo všetkých diel porovnávaných v prieskumoch trhu a v štúdii realizovateľnosti taktiež ekonomicky najvýhodnejším variantom. Ceny ostatných porovnávaných diel s rovnakými parametrami sú až o polovicu vyššie.

Prvotné oslovenie výrobcu prebehlo v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní už tento týždeň s tým, že do prelomu júna a júla prebehnú tzv. Predbežné trhové konzultácie. Po registrácii na Ministerstve financií predpokladá rezort obrany od leta do jesene oficiálne rokovania s výrobcom, po overení finálnej ceny súdnym znalcom môže byť na konci roka predložená informácia vláde a potom môže byť podpísaná zmluva.

Predpokladaná hodnota zákazky predstavuje 5,95 mld. Kč vrátane DPH (cca 105 mil. Kč za kus). Dodávky sú očakávané v rokoch 2022-26. Súčasťou zmluvy bude prvotná dodávka munície, dva simulátory, servisná súprava, školenia inštruktorov a technického personálu. A aj opcie na ďalších 12 kusov pre prípad operačných strát.

Na zákazke musí mať silný podiel český obranný priemysel. Počas rokovaní to bude jedna z našich priorít. Všetky delá budú na podvozku Tatra 8×8. Finálna kompletizácia zbrane by mala byť prenesená do ČR a zapojiť by sa mali štátne aj súkromné ​​podniky. Ďalšie veľké príležitosti pre domáce firmy sa naskytujú napríklad v oblasti komunikačných systémov, kabeláže, munície. Bonusom pre české firmy môže byť dlhodobá spolupráca so silným zahraničným partnerom na tretích trhoch. To je aj prípad spoločnosti Tatra, ktorá Nexteru dodáva svoje podvozky ako pre samohybné delá, tak i obrnené vozidlá.

Bohyňa vojny. Prvá skupina húfníc s vlastným pohonom „Koalícia-SV“ vstúpila do armády

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov