foto: SIAF
Aktuality, Letectvo,

Medzinárodné letecké dni SIAF na Sliači sa tento rok neuskutočnia, dôvodom je epidemiologické riziko

Slovensko, 3.jún 2020 ( AM, MO SR ) – Medzinárodné letecké dni SIAF sa tento rok neuskutočnia. Dôvodom pre zrušenie jubilejného 10. ročníka je možné epidemiologické riziko spojené s pandémiou Covid-19. Na tlačovej konferencii to dnes oznámili minister obrany SR Jaroslav Naď a riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry, ktorá je organizátorom Medzinárodných leteckých dní SIAF, Hubert Štoksa.


 

„Aj napriek tomu, že SIAF patrí každý rok medzi najväčšie kultúrno-spoločenské podujatia na Slovensku, bezpečnosť ostáva na prvom mieste. 100 000 ľudí sústredených na jednom podujatí je totiž priveľký risk s ohľadom na možné zhoršenie epidemiologickej situácie a druhú vlnu šírenia koronavírusu. Preto, aj keď nás to mrzí, sme z pohľadu prevencie nútení tento ročník zrušiť,“ vysvetlil minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

Ako doplnil riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa, náhradou za zrušené podujatie bude šesťhodinové online vysielanie 29. augusta 2020, teda v deň, kedy sa SIAF mal konať. „Pre mňa sú Medzinárodné letecké dni obrovská srdcová záležitosť. Máme tiež záväzok voči fanúšikom a nadšencom letectva. Pripravujeme profesionálne štúdio, do ktorého budú pozvaní hostia, či už vojenskí a civilní piloti alebo bývalí akrobati,“ vysvetlil. Online vysielanie, ktoré ponúkne zostrih najlepších ukážok a momentov z Medzinárodných leteckých dní 2011 – 2019, bude podľa slov riaditeľa Slovenskej leteckej agentúry dostupné zdarma.

 

Minister v tejto súvislosti vyjadril nádej a jednoznačnú podporu pre organizáciu podujatia v nasledujúcich rokoch. „Verím, že o rok už so SIAF-om budeme môcť počítať, pretože predstavuje vynikajúcu príležitosť na prezentáciu spôsobilostí a techniky našich ozbrojených síl, ako aj ozbrojených síl našich spojencov. V neposlednom rade však ide tiež o veľký prínos pre regionálnu ekonomiku,“ povedal. Zároveň doplnil, že ako minister urobí do budúcnosti všetko pre silnú podporu podujatia zo strany rezortu obrany ako hlavného partnera.

 

Zmeny sa dotknú organizácie SIAF-u aj budúci rok, v súčasnosti sa realizujú analýzy možností, kde sa podujatie bude organizovať v najbližšom období. Letecká základňa Sliač bude totiž prechádzať zásadnou rekonštrukciou a letecká premávka bude na niekoľko rokov pozastavená. Jednou z možností by bol jeho presun do priestorov vojenského letiska v Kuchyni. Podmienkou je však ukončenie jeho rekonštrukcie, ktorú v uplynulých dňoch schválila vláda SR.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov