© CC BY-SA 4.0 / Vitaly V. Kuzmin
Aktuality, Námorníctvo,

“To neuvidíte ani v kinách.” Boli odhalené hlavné výhody ruských torpéd

Rusko, 18.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Autor amerického portálu The Drive Aaron Amick vysvetľuje, prečo sa ruské univerzálne podmorské samonavádzacie torpédo Fyzik považuje za modernú pokrokovú podvodnú zbraň.


V článku publikovanom na portáli The Drive americký odborník Aaron Amick, ktorý sa primárne zaoberá hydroakustikou, uvádza ruské torpédo Fyzik ako názorný príklad pokrokových technológií 21. storočia, podľa neho je v ňom tiež zohľadnená skúsenosť z doby studenej vojny.

 

Ruské podmorské torpédo americký expert zaraďuje do veľmi mocných a smrtonosných zbraní. Ďalšími príkladmi pokrokových torpédových zbraní podľa experta sú britské Spearfish, nemecké SeaHake Mod 4 a francúzske F21.

Ruské torpédo Fyzik kalibru 533 milimetrov je schopné zlikvidovať lode a ponorky. Môže vyvinúť rýchlosť až 50 uzlov a zasiahnuť cieľ vo vzdialenosti až 50 kilometrov. Navyše v roku 2017 bola otestovaná a prijatá do výzbroje modifikovaná verzia torpéda Fyzik 2.  V publikácii na americkom portáli The Drive sa tiež opisuje aj modifikované ruské torpédo Kit 65-76A. Táto  zbraň kalibru 650 milimetrov je schopná objaviť a prenasledovať cieľ podľa kýlovej stopy.

 

 

Torpéda ráže 650 obsahujú dosť paliva, aby prekonali vzdialenosť 100 kilometrov rýchlosťou 50 uzlov. Práve preto je veľmi ťažké im uniknúť. V článku sa zdôrazňuje, že ubrániť sa samonavádzaciemu torpédu je síce možné, ich salva je však schopná zničiť dokonca aj lietadlovú loď.

 

Podmorské samonavádzacie torpédo Fyzik 1

Vývoj univerzálneho podmorského samonavádzacieho torpéda  Fyzik 1 začal v Petrohrade v roku 1986. Torpédo je vybavené hlavicou vážiacou 300 kg a kombinovaným akustickým systémom samo navádzania. Je možné aj diaľkové riadenie z ponorky. Toto torpédo je dlhé 7,2 metra a jeho hmotnosť je 2200 kg. Dosah torpéda predstavuje až 50 km.

Torpéda by mali byť umiestnené na vojenských námorných základniach v Severomorsku, Baltijsku, Sevastopoli a Fokine v Prímorskom kraji. V roku 2015 ruské médiá oznámili, že tieto nová torpéda boli prijaté do výzbroje ruského námorníctva. Sériová výroba potom začala v ruskom podniku Dagdizel v meste Kaspijsk. Torpédom Fyzik 1 boli najprv vybavené ponorky projektov 955 Borej a 885 Jaseň.

Torpédo Poseidon

Vojenský expert Dmitrij Kornev sa na začiatku tohto roka vo svojom rozhovore pre Sputnik zmienil o správach týkajúcich sa vývoja ruského torpéda Poseidon.

“Skutočne existujú také názory, že tento systém je vytvorený výhradne pre PR, pretože v skutočnom vývoji chýba. V skutočnosti to tak nie je. Ak by sa jednalo o, falošnú správu ‘, potom by to bola príliš drahá akcia, “odpovedal expert. Potom Kornev pripomenul, že existenciu Poseidonu potvrdzuje veľa vecí, napríklad satelitné snímky.

“Možno ľahko predpokladať, že explózia megatonového náboja v pobrežnej zóne akéhokoľvek veľkého mesta, prístavu, alebo vojenskej námornej základne povedie jednak k zničeniu pobrežia a jednak k poškodeniu objektov na pobreží. Z hľadiska zastrašovania sa jedná o dôležitý systém, “povedal expert.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov