©MO ČR
Aktuality, Letectvo,

Vo vesmíre dnes beží program vytvorený pod dohľadom pedagógov z Českej Univerzity obrany

 


Česko, 9.apríl 2020 ( AM, MO ČR ) – Na dobu 180 minút, teda zhruba dvoch obletov okolo Zeme, je dnes na palube Medzinárodnej kozmickej stanice naplánované spustenie aplikácie, ktorú zostavili žiaci Vojenskej strednej školy v Moravskej Třebovej pod dohľadom pracovníkov Katedry leteckej techniky Fakulty vojenských technológií Univerzity obrany. Stredoškoláci s podporou vysokoškolských pedagógov prostredníctvom aplikácie porovnávajú svoje schopnosti v súboji s viac ako dvoma stovkami tímov, ktoré sa zapojili do súťaže s názvom Mission Space Lab.

My vám poskytneme počítač na palube kozmickej lode a vy pre neho vymyslite a naprogramujte aplikáciu. Najlepší vyhráva. Tak by sa v stručnosti dal popísať princíp súťaže, organizovanej od roku 2008 Európskou vesmírnou agentúrou ESA. Na palube ISS sú pre súťaž vyčlenené dva jednodoskové, nízkonákladové minipočítače Astrop o veľkosti kreditnej karty.

“My sme oslovili s účasťou Vojenskú strednú školu v Moravskej Třebovej, poskytli sme supervíziu a podporu. Brali sme to ako vhodnú príležitosť upozorniť tamojších žiakov na možnosť štúdia na Fakulte vojenských technológií” – opisuje začiatky projektu podplukovník Radim Bloudíček, ktorý sa ujal úlohy supervízora.

Podmienkou účasti v súťaži bolo použiť výhradne hardvér umiestnený na palube ISS. Spomínaný minipočítač Astrop je rozšírený iba o LED maticový displej, niekoľko tlačidiel, kameru, ale aj o trojosové akcelerometre a magnetometre. A práve posledné dva spomínané prístroje využíva študentská aplikácia. Sníma, ukladá a pre posádku ISS zobrazuje ich dáta a z nich určuje jednak okamžitú polohu ISS vzhľadom k Zemi, a tiež možné odchýlky ISS od ideálnej kruhovej orbity. Získané dáta potom budú odoslané na Zem a vyhodnotené.

“Ideálne by bolo, keby sa práve pri meraní zapol nejaký vyrovnávacej motor a v tých dátach sa to prejavilo,” opisuje prípadný výsledok podplukovník Bloudíček. Výslednú správu o projekte organizátori súťaže posúdia a po porovnaní s ostatnými vyberú tie najlepšie.

Aplikáciu v moravskotřebovskej strednej škole zostavila v rámci krúžku informatiky šestica študentov pod vedením Richarda Cvrkala. Zo strany Univerzity obrany sa do projektu okrem podplukovníka Bloudíčka zapojili ďalší pedagógovia Katedry leteckej techniky – nadporučík Pavel Dyčka, ktorý dohliadal na priebeh tvorby vyvíjaného programu, a kapitán Lukáš Hon, ktorý pripravil potrebný hardvér.

Okrem už spomínanej prezentácie Fakulty vojenských technológií študentom Vojenskej strednej školy má projekt Mission Space Lab ešte jeden prínos, ktorý sa týka práve zariadenia použitého pre vyvinutú aplikáciu.

“Jednodoskové počítače sú v súčasnom priemysle, napríklad v leteckom, veľa používané a v našich študijných plánoch SP 2019 už sú témy, ktoré sa týkajú zariadení. Navyše na rovnakej platforme budeme budovať laboratórnu základňu. A vďaka zapojeniu do Mission Space Lab sme si vyskúšali, ako nových študentov s týmito počítačmi zoznámiť, ” – dopĺňa Radim Bloudíček ďalšie zhodnotenie projektu.

Viktor Sliva

Článok: Prvý let modernizovaného transportného lietadla An-225 Mrija

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov