Sierra Nevada/Embraer A-29В (ЕМВ-314) Super Tucano
Aktuality, Letectvo,

Americké vojenské sily kupujú “neperspektívne” turbovrtuľové lietadlá A-29 Super Tucano a AT-6 Wolverine

USA, 20. marca 2020 ( AM, Topwar ) – Americké letectvo podpísalo zmluvu na dodávku štyroch turbovrtuľových ľahkých bojových lietadiel, dve Sierra Nevada / Embraer A-29B Super Tucano a dve Beechcraft AT-6B Wolverine. Informovala o tom tlačová služba leteckých síl USA.


Podľa poskytnutých informácií sa zakúpia všetky štyri turbovrtuľové lietadlá v rámci programu ľahkého bojového lietadla OA-X, hoci samotný program bol už medzitým uznaný za neperspektívny. V rámci tohto programu, ktorý sa začal už v roku 2009, sa plánovalo vybrať jedno, alebo dve prúdové lietadlá na účasť na vojenských operáciách nízkej a strednej intenzity, pri ktorých sa používanie „skutočných“ lietadiel považovalo za zbytočné. Program plánoval nákup 100 až 300 lietadiel.

 

Beechcraft AT-6В Wolverine

 

Najobľúbenejším lietadlom bol brazílsky Embraer A-29B (EMB-314) Super Tucano, ktorý propagovala americká spoločnosť Sierra Nevada Corporation (SNC), nasledoval AT-6B Wolverine, špecializované útočné lietadlo navrhnuté spoločnosťou Beechcraft vychádzajúce s Beechcraft T-6 Texan II (licencovaná verzia Švajčiarskeho Pilatus PC-9). V roku 2018 boli tieto lietadlá oficiálne vybrané na účasť v záverečnej fáze výberového konania, ale do roku 2019 bol program zrušený.

 

A-29 Super Tucano počas tréningu:

 

Napriek ukončeniu programu americké vzdušné sily nariadili Sierra Nevada dodať dve lietadlá Super-Tucano A-29B a spoločnosti Beechcraft dodanie dvoch lietadiel AT-6B Wolverine. Všetky lietadlá by mali byť dodané do konca roku 2020.

 

Porovnanie oboch strojov na videu:

 

Samotné letectvo však už uviedlo, že tieto lietadlá sa budú používať na úplne iné účely. Uvádza sa, že obe Super Tucano sa použijú na leteckej základni Harlburt Field na Floride ako súčasť velenia vzdušných síl USA na výcvik inštruktorov na výcvik zahraničných lietadiel Super Tucano, a obe lietadlá AT-6B Wolverine bude používať americké bojové velenie USA  ako to bolo na leteckej základni Nellis na testovanie pokročilého palubného navádzacieho systému AERONet.

Článok: Stručný prehľad bojových schopností najvýkonnejších cvično-bojových lietadiel súčasnosti na svete

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov