Major Roman Filipov
Aktuality, Bezpečnosť, História,

V Sýrii bolo nájdené miesto úmrtia ruského pilota stíhačky SU-25 – majora Romana Filipova

Sýria, 19. marca 2020 ( AM ) – K zostreleniu Su-25 prišlo 3. februára 2018 v provincii Idlib, k činu sa prihlásila teroristická skupina Dzaish an Nasr. Predstaviteľ tejto skupiny informoval tureckú agentúru Anadolu o tom, že jeho skupina zostrelila lietadlo a členovia tejto skupiny niekoľko hodín pred svojou smrťou aj publikovali na internete materiály o zostrelení lietadla, vrátane prestrelky s pilotom Romanom Filipovom, ktorému sa podarilo katapultovať a zachrániť sa na padáku. Teroristi ho však vysliedili a v následnej prestrelke prišiel ruský pilot o život. Krátko po incidente ruská raketa zlikvidovala prvých 30 teroristov tejto skupiny.


 

V Sýrii bolo nájdené miesto úmrtia ruského pilota (35 ° 42’57,03 ″ S 36 ° 46’21,27 ″ V), majora Romana Filipova.  Filipov sa dokázal katapultovať, ale na zemi bol obkľúčený džihadistami. Bojoval do posledného náboja. Potom vykríkol: „Tu máte za našich chlapcov!“ odistil granát a zahynul spolu s džihadistami, ktorí utekali k nemu. Ruský prezident Vladimír Putin udelil Romanovi Filipovovi titul Hrdina Ruska. Predpokladá sa, že v blízkej budúcnosti bude na mieste smrti ruského hrdinu postavený pamätný kríž a pomník.

 

 

Podľa informácii teroristov, zostrelili Su-25 krátko po tom, ako Su-25 začal s útočnými manévrami v oblasti Sarakib na východe provincie Idlib. Podľa slov Mohammada Rasheda, jedného z veliteľov tejto skupiny, členovia skupiny boli údajne presvedčení, že ide o sýrsky stroj. SU-25 však Sýrčania vo svojej výzbroji nemajú.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov