© MO ČR
Aktuality, Bezpečnosť,

Český minister obrany sa bráni: Zákon o kybernetickej obrane sa pripravoval dlho a nie je zneužitím núdzového stavu

 


Česko, 19. marca 2020 (AM, MO ČR ) – Lubomír Metnar, minister obrany Českej republiky sa dôrazne ohradzuje proti tvrdeniu predsedu strany Pirátov Ivana Bartoša, ktoré zverejnil 17. 3. 2020 na svojom twitterovom účte v súvislosti s novelou zákona o Vojenskom spravodajstve, ktorej obsahom je zabezpečenie obrany českého kybernetického priestoru. Novelu mala vláda na programe na svojom zasadnutí 16. marca 2020 a podľa pána Bartoša zneužila núdzový stav k jej schváleniu. Nie je to pravda!

Návrh novely bol po internom pripomienkovom konaní postúpený dňa 12. 2. 2019 do medzirezortného pripomienkového konania. V jeho rámci obdržalo Ministerstvo obrany 95 zásadných a 65 odporúčajúcich pripomienok. Všetky boli postupne riadne vysporiadané.

Vykonané úpravy smerovali k dôslednejšiemu objasneniu, že sa jedná o oblasť obrany, aby nemohlo dochádzať k prekrývaniu kompetencií s inými štátnymi orgánmi, ale naopak bolo zaručené nadviazanie na celkový systém riadenia bezpečnosti štátu. Vedľa formálneho pripomienkového konania boli vedené diskusie so všetkými politickými stranami v Poslaneckej snemovni, odvetvovými združenimi, zástupcani odbornej verejnosti a ďalšími relevantnými aktérmi. Upravená verzia tiež viac akcentuje potrebnosť spolupráce a prenosu informácií. Najzásadnejší vývoj zaznamenala problematika detekcie a kontrolných mechanizmov. Súčasné znenie silne reflektuje upozornenie na nejasnosti, ktorá mohli vzbudzovať obavy z možného zneužitia.

Návrh novely bol zaslaný 7. 1. 2020 Úradu vlády, kde sa ním zaoberala komisia Legislatívnej rady vlády, ktorá k nemu svoje stanovisko vydala 10. marca. Návrh zákona bol tak zaradený do programu a prerokovaný na najbližšom riadnom zasadnutí vlády, ktoré sa uskutočnilo práve 16. marca.

Z uvedenej časovej osi a ďalších súvislostí je viac než evidentné, že pán predseda nehovorí pravdu. Nie je to žiadna snaha o využitie súčasnej krízovej situácie, núdzový stav nemá s prerokovaním na vláde nič spoločné.

O to viac je to zarážajúce vzhľadom na skutočnosť, že priamo s poslancami Pirátskej strany bol tento zákon výdatne komunikovaný, a to dokonca hneď v rámci niekoľkých osobných pracovných rokovaní. Ich pripomienky boli uznané za relevantné a konštruktívne a vo výsledku sú v návrhu v značnom rozsahu reflektované.

Aj napriek ťažkú ​​situáciu, s ktorou sa naša krajina v súvislosti s epidémiou vírusu COVID-19 potýka, nie je možné, aby sa všetko zastavilo a prestalo fungovať. To by bolo to najhoršie, čo by sa mohlo stať. Naopak s ohľadom na účel zákona a vzhľadom na skutočnosť, že môžu pribúdať kybernetické útoky na nemocnice (viď. Benešovská nemocnica v minulom roku alebo Fakultná nemocnica Brno minulý týždeň), čo by mohlo znamenať neuveriteľné ohrozenie zdravia a životov našich občanov, rozhodne nie je na mieste s prijatím zákona otáľať. Práve kritickú inftraštruktúru, okrem nemocníc teda napríklad aj elektrárne alebo banky, má novela chrániť pred napadnutím počítačových systémov.

Áno, naša krajina sa nachádza v ťažkej situácii a rovnako ako ostatné rezorty sa aj Ministerstvo obrany a Armáda ČR snaží pomáhať všetkými možnými spôsobmi. Nesmieme ale zabúdať na dlhodobo pripravované projekty, zvlášť na tie dôležité, ktorým obrana kybernetického priestoru bezpochyby je.

Článok: Česi by pri ruskom útoku počkali na USA? Američania si to myslia

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov