US Navy SEAL vyzbrojený útočnou puškou Colt Commando vybavenou odpaľovačom granátov M203, 1987, © popularmechanics
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Námorný zbor USA začína meniť granátomety

USA, 16. marca 2020 ( AM ) – Po americkej armáde, ktorá začala v roku 2017 s výmenou svojich granátometov M203 za nové M320, aj americký námorný zbor začal s ich výmenou.


 

US Mariňák strieľa s M320 , © popularmechanics

Velenie námorného zboru Spojených štátov amerických sa  rozhodlo nahradiť M203 modernejšími modelmi M320, ako to už predtým urobila americká armáda. Armáda kúpila 71 000 odpaľovačov granátov M320 (za cenu približne 3 500 USD) ako náhradu za 50 000 doteraz používaných M203. Samotná výmena sa začne koncom tohto roka a potrvá do roku 2024. V súčasnosti námorný zbor na svojom základni Lajen (Severná Karolína) pripravuje vojakov na manipuláciu s novými zbraňami.

 

© popularmechanics

 

Odpaľovač granátov M203 bol vyvinutý v roku 1967 a prijatý do služby po 2 rokoch. Je schopný vypáliť 40 mm granáty do vzdialenosti až 400 m. K dnešnému dňu sa vyrobilo viac ako 250 tisíc M203. Používajú sa v armádach 40 krajín.

 

Video streľba z M203 :

 

M320 bola vyvinutá nemeckou spoločnosťou Heckler & Koch v roku 2008 na základe granátometu AG36 a je výrazne odlišná od modelu M203. Predovšetkým je na ňom namontovaná pištoľová rukoväť a jedna prídavná rukoväť, ktorá umožňuje autonómne použitie zbrane (bez namontovania na pušku). Modifikácia M320A1 je navrhnutá špeciálne pre americkú armádu a má mierne rozdiely od základného modelu. Najväčšie zlepšenie na M320 je zameriavací systém, ktorý obsahuje laserový diaľkomer s nočnou optikou.

 

Video streľba z M320:

 

M320 môže strieľať všetky štandardné granáty NATO. V prípade zlyhania zapaľovania stačí stlačiť spúšť – nový „granátomet“ má samostatnú spúšť (pre opätovnú streľbu z granátometu M203 bolo nutné uzáver dodatočne obtiahnuť). Americká armáda prijala aj nový zásobník na 40 mm granáty pre M203 a M320. Zásobník MAG-D je na päť granátov, váži cca 3kg a je zavesený na popruhu vesty, vďaka čomu sú rýchlo dostupné ďalšie strely, pred MAG-D sa granáty nosili voľne, alebo v nábojových pásoch.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov