©MO ČR
Aktuality, História,

Bol váš pradedo v armáde? Pátrajte vo vojenskom archíve s pomocou odborníkov

 


Česko, 11. marec 2020 ( MO ČR, Michal Voska ) – Michal Černý z Prahy je už niekoľko rokov na dôchodku. Je kapitánom vo výslužbe, delostrelcom a milovníkom vojenskej histórie a najmä starých, vojenských máp. Pri pátraní po stopách svojho strýka, Jozefa Černého, sa obrátil na Vojenský ústredný archív. Vďaka tunajšom odborníkom sa podarilo dohľadať značnú časť jeho vojenského života aj zoznámiť sa s priebehom služby v zahraničí za 2. svetovej vojny.

Michal Černý mal ako vstupné dáta mesiac a rok narodenia strýka Jozefa, miesto bydliska, ale aj miesto a rok narukovania k jednotkám československej armády. Išlo o január 1940 a miestom sa stalo Marseille vo Francúzsku. To bolo všetko a s touto požiadavkou sa obrátil na archivára. Odpoveď dostal onedlho:

“Na základe Vašej žiadosti o informácie a dokumenty k osobe a vojenskej službe Josefa Černého (nar. 29. 1. 1906) bolo pristúpené k rešerši v relevantných zbierkach a fondoch VUA-VHA. Pripomíname Vám týmto, že rešerš bola ukončená s pozitívnym výsledkom, pretože pre dotazovanú osobu bol nájdený kmeňový list (základná vojenská personálna dokumentácia), záznam v kartotéke príslušníkov čs. vojenských jednotiek v zahraničí za 2. svetovej vojny, osobný spis účastníka národného boja za oslobodenie podľa zákona č. 255/1946 Zb. a karta vyznamenaných. “

Najprv vyhľadanie v databáze, potom cesta do skladu

Barbora Nováková z Vojenského ústredného archívu k tomuto konkrétnemu prípadu uviedla, ako takéto pátranie v archíve vyzerá. “V prípade Jozefa Černého som pri prijatí žiadosti najprv takzvane prešla meno databázami. Z nich som zistila, že dotyčný bol príslušníkom 2. zahraničného odboja a má osobný spis účastníka národného boja za oslobodenie podľa zákona č. 255/1946 Zb. Následne som sa vydala do skladov. Keďže zbierky personálnej dokumentácie nemajú žiadnu databázu, musí sa v nich vyhľadávať fyzicky. Našťastie sú, okrem zbierky osobných vyjadrení národného boja za oslobodenie, zoradené podľa ročníkov narodenia a v rámci nich potom abecedne, takže vyhľadávanie nie je nijako zložité, “dodáva skromne Nováková. Ak sa pozrieme ale len na množstvo dokumentov, nie je pochýb o tom, že je to práca naozaj náročná.

©MO ČR

Zložky obsahujú aj zaujímavé detaily – napríklad špeciálne zručnosti

Na mieste, po dohode termínu v bádateľni a vyplnení takzvaného bádateľského listu, sa Michal Černý zoznámil s dokumentmi o strýkovi. Nechýbal kmeňový list, obsahujúci okrem iného informácie o vzdelaní, mieste bydliska, rodičoch, popisu dotyčného, ​​ale aj o zvláštnych zručnostiach. V odvodovom ročníku 1927 to bola napríklad jazda na bicykli. Pri hlbšom pátraní nachádzame aj vojnovú vložku kmeňového listu. Tu sa môžeme dočítať aj o riadnych dovolenkách, ktoré Josef Černý čerpal napríklad v Škótsku, Newcastle, Birminghame a tú poslednú, od 16. do 22. 6. 1945 v Prahe. Pri svojom druhovojnovom pôsobení absolvoval rad kurzov, vrátane riadenia motorových vozidiel, pôsobil u pešieho pluku, ale aj u tankového práporu. Bol niekoľkokrát vyznamenaný a velenie ho hodnotilo ako schopného, ​​oddaného a spoľahlivého.

  • Ak aj vy máte záujem vypátrať informácie o svojich príbuzných, môžete tak urobiť podľa postupu, ktorý je uvedený na stránke Vojenského ústredného archívu: http://www.vuapraha.cz/archiv-historicky

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov