©Sputnik
Aktuality, História,

Najdlhšie bombardovanie po druhej svetovej vojne. Historik prehovoril o americkom zásahu vo Vietname

Vietnam, 3.marca 2020 ( Sputnik ) – Operácia Rolling Thunder proti Vietnamskej demokratickej republike, ktorú americké letectvo vykonalo v období od 2. marca 1965 do 31. októbra 1968, bola najdlhším bombardovaním po druhej svetovej vojne a fakticky mala za cieľ likvidáciu tejto krajiny. V rozhovore pre agentúru Sputnik to povedal bývalý riaditeľ Ústredného archívu ministerstva obrany Igor Permjakov.


 

Presne pred 55 rokmi začali americké lietadlá systematicky bombardovať územie Severného Vietnamu.

“Pôvodne nemala operácia Rolling Thunder trvať dlhšie ako osem týždňov, avšak kvôli urputnému odporu Vietnamcov sa predĺžila na dlhých 44 mesiacov. Nálety sa konali denne, od 2. marca 1965 až do 31. októbra 1968, teda sa jednalo o najdlhšie bombardovanie po skončení druhej svetovej vojny. Žiadne také dlhé operácie v dejinách neboli, “povedal Permjakov.

Historik spresnil, že celkovo vykonalo americké letectvo 304 tisíc bojových letov a na Vietnam bolo zhodených približne 8 miliónov ton rôznej munície.

“Bez pomoci Sovietskeho zväzu by Vietnam samozrejme nedokázal tejto agresiu čeliť. Moskva dodávala danej krajine veľké množstvo moderných protilietadlových raketových systémov a radarov. Riadili ich sovietski odborníci a spôsobili obrovské straty americkému letectvu. Američania prišli o 938 lietadiel a 1 084 pilotov, ktorí zahynuli, dostali sa do zajatia, alebo ostali nezvestní. To vyvolalo masové protesty v USA a nakoniec aj donútilo (americkú) vládu, aby operáciu ukončila, “povedal Permjakov.

Historik dodal, že zo strany Američanov “to bol faktický pokus o totálne zničenie Severného Vietnamu”, ale vyhnúť sa katastrofickým stratám pomohol Vietnamcom najmä výborný podzemný komunikačný systém. Vietnamská vojna (1964-1975) bola jednou z najvýznamnejších udalostí v dobe studenej vojny. Jej priebeh a výsledky do značnej miery predurčili ďalší vývoj udalostí v celej juhovýchodnej Ázii.

 

Ozbrojený boj v Indočíne trval viac ako 14 rokov, od konca roku 1960 do 30. apríla 1975. Priamy vojenský zásah USA do záležitostí Vietnamskej demokratickej republiky trval vyše osem rokov. K vojnovým akciám došlo tiež v mnohých oblastiach Laosu a Kambodže.

 

Americké velenie rozpútalo veľkú “leteckú vojnu” proti Severnému Vietnamu. V rokoch 1964-1973 bolo nad jej územím vykonaných viac ako 2 miliónov letov a zhodených 7,7 milióna ton bômb. Lenže stávka na “leteckú vojnu” skrachovala. Vláda Severného Vietnamu masovo evakuovala obyvateľov miest do džungle a úkrytov v horách. Jeho ozbrojené sily vytvorili s pomocou sovietskych nadzvukových stíhačiek, protivzdušných raketových systémov a rádiotechnických prostriedkov spoľahlivú protivzdušnú obranu krajiny.

V júni 1969 vyhlásil zjazd ľudových zástupcov Južného Vietnamu založenie Vietnamskej republiky.

Nepodarené operácie a krach “leteckej vojny” donútili americkú vládu k tomu, aby v máji 1968 začala rokovania o mierovom urovnaní vietnamského problému.

Od leta roku 1969 sa americká vláda uberala smerom “vietnamizácie” alebo “deamerikanizace” vojny v Južnom Vietname. Ku koncu roka 1970 bolo z Južného Vietnamu stiahnutých 210 tisíc amerických vojakov a dôstojníkov.

 

V januári 1973 podpísala vláda USA dohodu o ukončení vojny vo Vietname (Parížska dohoda), ktorá stanovila stiahnutie všetkých vojsk a vojenského personálu USA a ich spojencov z Južného Vietnamu, demontáž amerických vojenských základní, výmenu vojnových zajatcov a zatknutých cudzích civilistov.

Článok: „Vyhynutý druh” – Zábery dávno vyradenej modifikácie vrtuľníka Mi-24, nájdenej vo Vietname

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov