© DW
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

“Na rozdiel od utečencov nemáme kam utiecť.” Vojenský analytik prezradil, či Európa ustojí novú vlnu migračnej krízy

Česko, 2. marca 2020 ( Sputnik ) – Vojenský analytik Jaroslav Štefec na svojej facebookovej stránke okomentoval súčasnú situáciu na turecko-gréckej hranici. Na pozadí vyhrotenej situácie v sýrskom Idlibe turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že otvára hranice s krajinami EÚ. A prognózy českého analytika ohľadom budúcnosti Európy nevyzerajú veselo.


 

Včera, v sobotu 29. februára, sa objavili informácie o tom, že sa stovky utečencov zhromaždili na hranici Turecka a Grécka blízkosti kontrolného stanovišťa v Kastanies a pravidelne sa stretávali s políciou. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že prešlo už 18 000 utečencov a že ich môže prejsť ešte oveľa viac. Dnes sa objavili správy o tom, že dané hranice prekročilo už 76 358 migrantov. Vojenský analytik Jaroslav Štefec porovnal včerajšie informácie o počte migrantov s tromi motostreleckými divíziami a poukázal na to, že podľa fotografií aj videí ide predovšetkým o “dobre oblečeých, dobre vybavených a dobre živených mladých mužov”.

 

Štefec ale vo svojom príspevku spochybnil, že sa jedná o “utečencov zo Sýrie “.

“Som silne naklonený tomu veriť. Turci skutočne už mesiace, lifrujú všetkými možnými cestami zo sýrskeho územia, postupne oslobodzovaného sýrskou armádou, islamskú zberbu, ktorá bojovala v radoch Islamského štátu  a teraz uteká zo strachu z odvety za to, čo na území Sýrie páchala. Týchto bojovníkovi za slávu islamu, pochádzajúcich zo všetkých kútov sveta, Turci sústreďovali v táboroch, kde čakali na to, až budú doslova a do písmena “vypustení” do Európy, “napísal Štefec.

 

Podľa neho sa Európa zdá ľahkou korisťou, pretože je teraz oslabená hrozbou z nákazy koronavírusom a prakticky nemá funkčnú armádu, rovnako ako je podľa jeho slov “vedená politickými nulami bez schopnosti akokoľvek rozhodnúť”.

 

Svoj post nakoniec uzavrel zaujímavým názorom.

“Ale čas sa kráti naozaj veľmi rýchlo. Orchester síce ešte hrá, ale diery v boku našej spoločnej lodi, nazývanej, európska civilizácia ‘, už začínajú byť nezvládnuteľné. Pumpy, ako sa zdá, prakticky nefungujú, a záchranných člnov je sakra málo, “uviedol a dodal, že verí, že hraničné krajiny EÚ nájdu silu čeliť tvrdo a rázne tejto invázii,” ktorá je na rozdiel od fiktívnej ruskej hrozby reálna a už prebiehajúca “.

V samotnom závere potom podotkol, že “my, Európania, na rozdiel od úbohých, utečencov pred hrôzami Asadovho režimu ‘, nemáme kam utiecť”.

Nová vlna migračnej krízy

V roku 2016 Európska únia uzavrela s Ankarou dohodu, podľa ktorej Turecko dostane finančnú pomoc na zvládanie migračnej krízy, Ankara sa zo svojej strany zaviazala prijať späť všetkých nelegálnych migrantov, zatiaľ čo EÚ prijme sýrskych legálnych migrantov podľa princípu jeden za jedného. Okrem toho dostalo Turecko prísľub bezvízového styku a obnovenie rokovaní o vstupe do EÚ.

 

K zrušeniu vízovej povinnosti však zatiaľ nedošlo a prístupové rokovania nepokročili. Erdogan nedávno obvinil EÚ z porušenia uzatvorenej dohody.

“Dlho sme hovorili, že nie sme povinní prijímať taký počet utečencov. Sľúbili ste nám pomoc, ale nerobíte nič, a tak sme včera otvorili naše hranice, ”  vyhlásil Erdogan v Istanbule.

Článok: Konflikt vojakov armády USA s civilistami v Sýrii bol nahratý na video

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov