Benito Mussolini, Adolf Hitler, Neville Chamberlain, 29.September 1938
Aktuality, História,

Zviesť vinu za holokaust na Čechov.” Bývalý diplomat prehovoril o samovražedných pokusoch politikov prepísať dejiny

Česko, 1. marca 2020 (AM ) – Blíži sa 75. výročie víťazstva nad nacistami a úmerne približovanie sa tohto dátumu zosilňuje aj kampaň na prepisovanie dejín. Čo stojí za pokusmi obviniť ZSSR z rozpútania 2. svetovej vojny a prečo sú snahy českých politikov sa do tohto trendu zapojiť nebezpečné? Sputnik sa na to spýtal bývalého veľvyslanca v Rusku a na Ukrajine Jaroslava Baštu.


 

Európsky parlament v septembri roku 2019 prijal rezolúciu, ktorá tvrdí, že 2. svetovú vojnu odštartoval pakt Ribbentrop-Molotov, a tým dal zelenú k prepisovaniu dejín. V januári poľský Sejm prijal uznesenie, v ktorom uviedol, že za vypuknutie vojny je rovným dielom zodpovedný Sovietsky zväz i Nemecko. Minulý týždeň podobnú rezolúciu prijalo tiež Estónsko.

 

 

Prečo sa dnes, 75 rokov po víťazstve nad nacizmom, hovorí o tom, že za začiatok 2. svetovej vojny nenesie vinu už len Nemecko? Čo stojí za pokusmi obviniť ZSSR z rozpútania tejto najkrvavejšej vojny v dejinách ľudstva?

Jaroslav Bašta : Dochádza k snahám revidovať výsledky 2. svetovej vojny, “vyviniť” nacistické Nemecko a naopak vinu za vojnové zločiny, vrátane holokaustu, zviesť na iných. Trebárs na ZSSR či na český národ. Preto snahy časti českých politikov zapojiť sa do tohto trendu, sú hlúpe až samovražedné.

Minulý rok bol v Česku na podnet poslancov TOP 09 vyhlásený 21. august Dňom pamiatky obetí invázie roku 1968 a následnej okupácie, pričom žiadny takýto zákon na pamiatku obetí oveľa hroznejšej  nacistickej okupácie neexistuje a pokusy o jeho zavedenie narážajú na odpor poslancov ODS a TOP 09. S čím súvisí taký selektívny prístup politikov?

Relativizácia dejín a porovnanie neporovnateľného (nemecká okupácia s 350 000 obeťami z radov československých občanov verzus rok 1968) do tohto trendu zapadá. Návrh na podobný zákon o 15. marci 1939 už podpísalo mnoho občanov.

 

 

Pomník maršala Koneva v Prahe 6 bol vlani vystavený rade útokov vandalov a vedenie mestskej časti rozhodlo o jeho premiestnení. V tomto roku navyše v Prahe plánujú postaviť pamätník vlasovcom. Vandalizmus, búranie pomníkov, uctievanie vojnových zločincov, všetky tieto veci sú nám celkom dobre známe zo súčasnej Ukrajiny, ale nie sú charakteristické pre Česko. Čo sa deje s českou politikou? Nezačína sa v niečom podobať tej ukrajinskej? 

Keď som sa v roku 2010 vrátil zo svojej veľvyslaneckej misie v Kyjeve, zodpovedal som na otázku, aký je rozdiel medzi ukrajinskou a českou politikou slovami, že tak dve volebné obdobia. Bohužiaľ, moje slová sa zvoľna napĺňajú.

Keď bol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Poľsku, označil ZSSR za jedného z vinníkov druhej svetovej vojny. “Poľsko a Poliaci boli prví, kto pocítil tajnú dohodu totalitných režimov. To viedlo k vypuknutiu druhej svetovej vojny a umožnilo to nacistom začať smrtiaci zotrvačník holokaustu, “povedal Zelenskyj počas svojho prejavu. Nespochybňuje tak západné hranice Ukrajiny? Veď, pred paktom Molotov-Ribbentrop patrila časť moderného územia krajiny Poľsku.

Všeobecne platí, že spochybnenie výsledkov 2. svetovej vojny znamená spochybnenie hraníc v Európe.

 

Vladimir Putin uviedol, že zlomovým momentom v histórii pred druhou svetovou vojnou nebol pakt Molotov-Ribbentrop, ale mníchovská dohoda. Aký je váš názor?

Súhlasím s názorom Vladimira Putina. Len by som ho doplnil tým, že okrem Poľska v roku 1934 podpísala zmluvu o neútočení s hitlerovským Nemeckom tiež Veľká Británia. Dokonca v rovnaký deň, keď podpísala hanebnú mníchovskú dohodu, teda 30. 9. 1938.

ZSSR bol poslednou krajinou, ktorá sa dohovorila s nacistami

V decembri minulého roka na stretnutí prezidentov krajín SNŠ predložil ruský prezident Vladimír Putin sériu dokumentov týkajúcich sa zmlúv rôznych krajín s Nemeckom pred 2. svetovou vojnou a poznamenal, že Sovietsky zväz bol poslednou krajinou, ktorá sa dohovorila s nacistami.

 

 

Uviedol deklaráciu o nepoužití sily medzi Nemeckom a Poľskom z roku 1934, anglo-nemeckú námornú dohodu z roku 1935, anglo-nemeckú deklaráciu Chamberlaina a Hitlera podpísanú 30. septembra 1938, francúzsko-nemeckú deklaráciu z roku 1938, dohodu medzi Litvou a Nemeckom o odovzdanie Klaipédskeho kraja z roku 1939 a nakoniec zmluvu o neútočení medzi Nemeckom a Lotyšskom, tiež z roku 1939.

 

 

“Dohoda medzi ZSSR a Nemeckom tak bola posledná medzi tými, ktoré podpísali iné európske krajiny, údajne zainteresované v zachovaní mieru v Európe. Zároveň chcem zdôrazniť, že ZSSR nepodpísalo tento dokument, kým neboli vyčerpané všetky možnosti, všetky návrhy ZSSR na vytvorenie jednotného bezpečnostného systému … v Európe boli zamietnuté, “uzavrel vec Putin.

 

Taliansky historik: Znižovanie úlohy ZSSR vo víťazstve nad nacizmom je zneužívaním historickej pravdy

Bez Červenej armády by krajiny východnej Európy neboli na mape.” Ruský veľvyslanec prehovoril o poľskom prepisovaní dejín

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov