©egyptindependent
Aktuality, História,

Zomrel generál Muhammad Husní Mubarak

Egypt, 25. februára 2020 (AM) – Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak zomrel vo veku 91 rokov po dlhej chorobe. Informovali o tom noviny Al-Watan. Na konci januára sa bývalý prezident podrobil operácii na odstránenie nádoru v žalúdku.


 

Husní Mubarak pôsobil v rokoch 1981 až 2011 ako egyptský prezident. Musel však rezignovať v dôsledku protestov arabskej jari, ktoré v krajine prepukli v roku 2011. Následne bol bývalý egyptský vodca zatknutý kvôli obvineniam z korupcie a smrti demonštrantov. Mubarak strávil vo väzení okolo šesť rokov. V roku 2017 bol prepustený.

 

©Times of Israel

 

Husní Mubarak sa narodil 4. mája 1928 v guvernoráte Minúfíja, ležiacom v centre Egypta. Po ukončení strednej školy nastúpil na Egyptskú vojenskú akadémiu, kde získal titul bakalár vojenských vied. V roku 1950 začal študovať aj na Akadémii letectva. Počas svojho mnohoročného pôsobenia v armáde slúžil na niekoľkých veliacich postoch – či už išlo o post pilota, leteckého inštruktora, veliteľa letky či post veliteľa vojenskej základne. V roku 1964 stál v Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR) na čele egyptskej vojenskej delegácie a bol v tomto období vymenovaný do funkcie veliteľa Západnej leteckej základne na letisku v západnej časti Káhiry.

 

V rokoch 1967–1972 sa postupne vypracoval až na riaditeľa Akadémie letectva a náčelníka štábu egyptského letectva, ktorým zostal do roku 1972, keď sa stal veliteľom letectva a štátnym tajomníkom ministerstva pre vojenské záležitosti. V októbri 1973 ho povýšili na maršala letectva a o dva roky neskôr na egyptského viceprezidenta. V roku 1978 sa stal podpredsedom Národnej demokratickej strany (NDS).

 

Mubarak sa 14. októbra 1981 oficiálne postavil na čelo Egyptskej arabskej republiky ako nový prezident a predseda NDS. Následne ho niekoľkokrát opätovne zvolili do funkcie hlavy štátu. Prezidentské voľby, ktoré sa konali 7. septembra 2005, priniesli zmenu. V rámci nich sa prvýkrát o post egyptského prezidenta uchádzalo viacero kandidátov.

 

Mubarak bol odporcom islamistických skupín, ako je Moslimské bratstvo, ktoré zostali počas jeho funkčného obdobia zakázané. Bývalému prezidentovi sa tiež podarilo vyviesť svoju krajinu z medzinárodnej izolácie. V roku 1989 Egypt zase získal členstvo v Lige arabských štátov, ktoré mu o desať rokov skôr pozastavili po podpise mierovej zmluvy s Izraelom. Mubarak normalizoval styky s Ruskou federáciou a zároveň zachoval dobré vzťahy s USA.

 

Keď došlo k irackej agresii v roku 1991, stál Egypt na strane krajín, ktoré bránili Kuvajt proti útočníkom. Zosnulý vodca ale nesúhlasil s americkým vpádom do Iraku v roku 2003. Mubarak však zostával americkým spojencom v regióne a podporoval mier s Izraelom. Napriek tomu americká vláda okamžite tlačila na Mubaraka, aby odstúpil po protestoch, ktoré v roku 2011 prepukli v celej krajine.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov