© srbijadanas
Aktuality, Bezpečnosť,

Vučić očakáva nátlak na Belehrad kvôli nákupu ruských systémov Pancir-S1

Srbsko, 23. februára 2020 (Sputniknews) – Protilietadlové raketové delostrelecké systémy Pancir-S1 získané od Ruska posilnia Srbsko a jeho vojenskú neutralitu, ale spôsobia aj posilnenie zahraničnopolitického nátlaku na Belehrad, vyhlásil prezident Srbska Aleksandar Vučić.


 

Srbský minister obrany Aleksandar Vulin včera oznámil, že systémy Pancir-S1 boli dopravené podľa zmluvy s Ruskom na vojenské letisko Batajnica u Belehradu. Povedal, že sú to dva zo šiestich systémov v rámci zmluvy.

“Srbsko je jediná krajina v regióne, ktorá má raketový systém Pancir-S1, obrannú zbraň, ale aj zbraň, ktorá robí Srbsko silnejším, posilňuje jeho vojenskú neutralitu. Niet pochýb, že Pancir bude príčinou zvýšenia nátlaku na Srbsko, “cituje Vučica televízia Pink.

Podľa slov srbského prezidenta mu práve tieto systémy poradil prezident RF Vladimír Putin “ako dobre osvedčené v sýrskom konflikte”.

“Našli sme peniaze na to, aby sme neohrozili výšku zahraničného dlhu, ekonomický rast a fakt, že Srbsko je prvé podľa rastu ekonomiky v regióne,” vyhlásil prezident v televíznom vysielaní.

Vučić spresnil, že protilietadlové systémy Pancir-S1 sú zvlášť účinné proti bezpilotným strojom, raketám, nízko letiacim lietadlám a vrtuľníkom.

 

Pancir-S1

Pancir-S1 je protiraketový systém krátkeho a stredného dosahu pozemnej a námornej dislokácie, ktorý je určený k obrane civilných a vojenských objektov proti súčasným a budúcim prostriedkom vzdušného útoku. Komplex je tiež schopný chrániť obranné objekty pred pozemnými a nadzemnými hrozbami.

 

Špeciálne pre Arktídu bola Ruskom vytvorená verzia Pancir-SA na základe pásového vozidla DT-30. Jedným z hlavných rozdielov oproti základnej verzii je absencia kanónu.

 

Tento stroj bol prvýkrát predstavený na prehliadke víťazstvo na Červenom námestí v Moskve 9. mája roku 2017 spolu s arktickou verziou raketového komplexu Tor-M2 .

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov