© Sputnik / Segej Kuznecov
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

V Štátnej dume odhalili cieľ vojenského cvičenia USA na odrazenie “ruského jadrového útoku”

Rusko, 23. februára 2020 (Sputniknews) – Prvý podpredseda obranného výboru Štátnej dumy Alexander Serina v rozhovore pre NSN uviedol, že americké cvičenie na odrazenie ruského jadrového útoku má dva hlavné ciele.


“Prvým cieľom je prinútiť obyvateľstvo, aby si zvykalo na taký neuveriteľný scenár riešenia konfliktu, ako je jadrový útok medzi Ruskom a blokom NATO. Druhým cieľom je pokus zastrašiť obyvateľstvo Európy a odôvodniť prítomnosť amerických základní v európskych krajinách ako garantov bezpečnosti a obrancov v prípade jadrového útoku zo strany Ruska, “povedal Serina.

Zdôraznil, že vojenská doktrína Ruska predpokladá taký scenár v prípade, ak je ohrozená integrita štátu. Podľa poslanca je jadrový útok proti európskym krajinám “utópiou”, pretože “polomer jadrovej kontaminácie zasiahne Rusko”.

“Nemáme s Európou žiadne konflikty, v dôsledku ktorých by sme na ne vykonávali jadrový útok,” zdôraznil.

Serina sa domnieva, že USA špekulujú o jadrovom útoku, pretože ich územie by nebolo vystavené významnému vojenskému úderu.

Predtým bolo v Pentagone oznámené vykonávanie vojenského cvičenia, ktorého scenár zahŕňal mimoriadnu situáciu v Európe počas vojny s Ruskom, ktoré údajne použilo nízkoenergetické jadrové zbrane proti objektu na území NATO. Počas akcií bola simulovaná reakcia Spojených štátov a odvetný jadrový úder proti ruskej strane. Cvičenie sa zúčastnili kongresmani, aby získali predstavu o “komunikácii počas jadrovej krízy”.

Reakcia Moskvy

Senátorka Olga Kovitidiová uviedla, že Spojené štáty prekonávajú všetky krajiny na svete schopnosťou blafovať a napodobňovať. Zdôraznila, že iba tí politici, ktorí sa dokážu dohodnúť o dosiahnutí mieru, budú aj naďalej potrební.

Senátor Sergej Cekov vyhlásil, že organizátori vojenského cvičenia sa správali ako “chorí ľudia”. Súčasne zdôraznil, že po prezbrojení sa Rusko nemusí báť agresie zo žiadnej strany.

 

Senátor Alexej Puškov upozornil na rozpory medzi vyhláseniami amerických politikov, ktorí sľubujú, že nebudú v Európe rozmiestňovať jadrové rakety, a cvičeniami predpokladajúcim prítomnosť tohto typu zbrane.

Poslanec Štátnej dumy Alexej Čepa označil cvičenie za pokus sa predviesť. Podľa neho sa organizátori manévrov snažili zatlačiť na ostatných členov NATO, aby zvýšili príspevky do Severoatlantickej aliancie.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov