© wsaw
Aktuality, Bezpečnosť,

USA stratili v Sýrii zbrane v hodnote 715 miliónov dolárov, píšu médiá

USA, 22. februára 2020 (Sputniknews) – Tisíce zbraní, ktoré Spojené štáty dodali svojim spojencom v Sýrii, mohli byť stratené alebo ukradnuté. Informovali o tom noviny Military Times s odvolaním sa na správu generálneho inšpektora Pentagónu.


Z finančného hľadiska boli straty odhadnuté na 715 miliónov dolárov.

 

Podľa údajov úradu bolo viac ako štyri tisícky zbraní vrátane guľometov a granátometov, uložené v nechránených kontajneroch, preto niektoré z nich zhrdzaveli a stali sa bezcenné. Okrem toho sa časť zbraní mohla dostať do rúk militantov, ktorí sa zmocňovali arzenálov skupín podporovaných Washingtonom.

 

Noviny uvádzajú , že v rokoch 2017-2018 Pentagon požiadal o 930 miliónov dolárov na podporu síl bojujúcich v Sýrii proti Islamskému štátu . V roku 2020 na to chcú minúť ďalších 173 miliónov.

 

Systémy Patriot pre Turecko

Turecký minister národnej obrany Hulusi Akar včera vyhlásil, že Spojené štáty môžu Turecku poskytnúť systémy protivzdušnej obrany Patriot.

“Spojené štáty robia vyhlásenia o podpore nás v Idlibe. Samozrejme nehovoríme o tom, že sa tam objavia americkí vojaci. Reč môže ísť o pomoci v zmysle batérií Patriot, možno z iných krajín Európy. Také návrhy oceníme, “povedal minister.

 

Spojené štáty však zatiaľ neuviedli, či dodajú svoje systémy protivzdušnej obrany Turecku.

“Áno, vieme, že sme dostali zodpovedajúcu žiadosť. Momentálne však nebolo rozhodnuté [o otázkach dodávok systémov protivzdušnej obrany Patriot Turecku], “cituje turecká agentúra Anadolu amerického úradníka.

Situácia v Sýrii

Od roku 2014 vedú Spojené štáty a ich spojenci  vojenskú operáciu v Sýrii  a Iraku proti teroristickej skupine Islamský štát, pričom v Sýrii pôsobia bez povolenia jej vlády. Na konci roku 2017 bolo vyhlásené víťazstvo nad teroristickou skupinou IS  v Sýrii a Iraku. V niektorých častiach krajiny pokračujú čistky militantov. V súčasnej dobe sa dostáva do popredia politické riešenie, obnovenie Sýrie a návrat utečencov. Spojené štáty však vyhlásili, že sa chystajú zostať v Sýrii, aby “nedopustili znovuzrodenie IS”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov