©AFP PHOTO / Noorullah Shirzada 
Aktuality, Bezpečnosť,

Koniec vojny je na dohľad? USA sa chystajú podpísať dohodu s Talibanom 29. februára

Afganistan, 22. februára 2020 (Sputniknews) – Spojené štáty sa chystajú podpísať dohodu s Talibanom 29. februára, uvádza sa vo vyhlásení ministra zahraničia USA Michaela Pompea.


 

Spojené štáty predtým prerokovali s Talibanom sedemdňové znižovanie násilia v Afganistane. V tejto dobe radikálne hnutie Taliban sľúbilo, že nebude vykonávať explózie a raketové útoky. Bolo oznámené, že v najbližších dňoch by malo v krajine začať obdobie znižovania násilia. Televízny kanál Tolo s odkazom na rozhodnutie Bezpečnostnej rady Afganistane uviedol, že proces znižovania násilia v Afganistane začne o polnoci z piatka na sobotu miestneho času.

 

“V posledných týždňoch … sa vyjednávači USA v Dauhe dohodli s Talibanom na výraznom znížení násilia v Afganistane. Po úspešnom vykonaní týchto opatrení sa očakáva pokrok v procese podpísania dohody medzi USA a Talibanom. Pripravujeme sa k podpísaniu 29. februára, “uviedol Pompeo vo vyhlásení, ktoré je uverejnené na Twitteri hovorcu amerického ministerstva zahraničia Morgana Ortaguse.

Reakcia NATO

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že víta informáciu o dosiahnutí dohody o znížení násilia v Afganistane.

“Vítam dnešné oznámenie, že sa dosiahlo významné zníženie násilia v Afganistane. Toto je kritická skúška ochoty a schopnosti Talibanu znížiť násilie a prispieť k mieru, “uviedol generálny tajomník NATO vo svojom uverejnenom vyhlásení.

Stoltenberg tiež zdôraznil, že tento krok je začiatkom cesty k udržateľnému a vykoreneniu terorizmu v Afganistane.

“NATO zostáva odhodlaným zástancom dlhodobej bezpečnosti a stability v Afganistane,” uvádza sa vo vyhlásení.

Reakcia Ruska

Ruská federácia dúfa, že kríza v Afganistane v súvislosti s oznámením výsledkov prezidentských volieb nenaruší podpísanie dohody medzi Spojenými štátmi a Talibanom, povedal osobitný predstaviteľ prezidenta Ruskej federácie pre Afganistan, riaditeľ druhého odboru pre Áziu MZV RF Zamir Kabulov.

“Bude to mať negatívny dopad, ale dúfam, že nie taký, aby to zabránilo podpisu,” povedal Kabulov v rámci komentára k situácii v Afganistane v posledných dňoch.

Diplomat zdôraznil, že po podpísaní dohody so Spojenými štátmi by všetky afganské sily mali začať dialóg o urovnaní v krajine. Povedal, že ide “o všetkých afganskych predstaviteľov a pre nás je dôležitá táto fáza, práve preto je potrebné a dôležité podpísanie dohody medzi USA a Talibanom”.

“Skutočná práca začne po podpísaní,” Dodal Kabulov.

 

Radikálne hnutie Talibanu predtým vyhlásilo, že znovuzvolenie Ašraf Ghaního do funkcie prezidenta Afganistanu je v rozpore s mierovým procesom v krajine. Talibanci takisto označili voľby za okázalé, “hádzaním prachu do očí”, a neuznávajú ich.

 

Prezidentské voľby v Afganistane sa konali 28. septembra. Bolo oznámené, že podľa predbežných výsledkov získal súčasný prezident krajiny Ghana 50,64% hlasov. Druhé miesto s 39,52% hlasov zaujal súčasný premiér v Afganistane Abdulláh Abdulláh. Bývalý premiér Afganistanu, vodca Hezb-e-Islami (Islamská strana Afganistanu) Gulbuddin Hekmatjár získal 3,85% hlasov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov