©SANA
Aktuality, Bezpečnosť,

Bolo uverejnené video zachytávajúce odrazenie útoku bojovníkov v Idlibe

Sýria, 22. februára 2020 (SANA, Sputniknews) – Sýrska agentúra SANA uverejnila video zachytávajúce odrazenie útoku bojovníkov pri dedine Najrab západne od Sarakíbu v provincii Idlib. Snímky zhotovené z dronu ukazujú ničenia teroristického vybavenia vrátane tankov, obrnených transportérov a pick-upov so zbraňami.


 

Ako už skôr uviedlo ruské Centrum pre zmierenie znepriatelených strán (CSZS) v Sýrii, vo štvrtok sa bojovníci s delostreleckou podporou tureckej armády pokúsili preraziť pozície vládnych síl. Na žiadosť Damasku ich zasiahli ruské vzdušné sily Su-24 , čo Sýrčanom umožnilo úspešne odraziť všetky útoky. CSZS vyzvalo Ankaru, aby prestala podporovať teroristov.

 

Turecké úrady následne informovali o “žiadnych problémoch” s Ruskom ohľadom Idlibu. Moskva naopak uviedla, že Ankara porušuje dohodu tým, že podporuje islamských militantov. Ako zdôraznilo ministerstvo zahraničných vecí, kroky Turecka by mohli viesť k eskalácii konfliktu .

 

 

Rokovania prezidentov Ruska a Turecka

V piatok prezidenti Ruska a Turecka, Vladimir Putin a Tayyip Erdogan telefonicky diskutovali o situácii v Idlibe. Ruský prezident počas rozhovoru vyjadril vážne obavy z agresívnych akcií extrémistických skupín.

 

Prezidenti oboch štátov sa dohodli na zintenzívnení dvojstranných multisektorových konzultácií o Idlibe, o znížení napätia, prímerí a neutralizáciu teroristickej hrozby. Okrem toho potvrdili, že kontakty medzi ministerstvami obrany budú pokračovať v intenzívnom režime. Ako uviedli v Kremli, rozhovor sa konal na podnet tureckej strany.

Situácia v Sýrii

Koncom januára začala sýrska armáda ofenzívu v Idlibe a Aleppe v súvislosti s každodenným teroristickým bombardovaním obytných štvrtí, ktorého následkom zahynuli desiatky civilistov. Za mesiac sa vládnym vojskám podarilo oslobodiť viac ako 600 km štvorcových, veľké mesto Maar an-al-Numan a diaľnicu M5 Damask-Aleppo.

 

Ankara informovala o stratách medzi vojakmi v dôsledku akcií Damasku a požadovala, aby bolo zastavené prenikanie do hĺbky provincie. Sýrske a ruské úrady uviedli, že akcie vládnych síl smerovali k očisteniu Idlibu od teroristov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov