© AP Photo / Gurinder Osan
Aktuality, Letectvo,

Pakistanská armáda otestovala raketu s plochou dráhou letu odpálenou zo vzduchu (VIDEO)

Pakistan, 19. februára 2020 (zdroj: Sputnik ) – Pakistanské letectvo otestovalo raketu s plochou dráhou letu Ra’ad II. Tá by podľa očakávaní mala mať dolet až 600 kilometrov. Úspešne zasiahla cieľ. Skúšky boli natočené na video.


 

Lietadlo pakistanského letectva Mirage III odpálio raketu  Ra’ad II nad neupresnenú oblasťou Pakistanu. Test bol vykonaný v utorok, informovala vojenská agentúra pre komunikáciu tejto krajiny. Agentúra v súvislosti s tým tiež publikovala videozáznam letu strely, kde je vidieť aj odpal z letiaceho lietadla, neskôr samotný let rakety a zasiahnutie cieľa.

 

Raketa s plochou dráhou letu Ra’ad II je vybavená “jedinečným navigačným systémom, ktorý zaisťuje zasiahnutie cieľa s vysokou precíznosťou”, vyhlásila armáda.

 

Rusko-indická strela Brahmos

Vojenský analytik Dmitrij Kornev vo svojom texte z konca januára tohto roka informoval o tom, že prvú letku Su-30 MKI vyzbrojených leteckou verziou nadzvukových striel s plochou dráhou letu PJ-10 BrahMos prevzalo indické vojenské letectvo do výzbroje už 20. januára.

Strela BrahMos je spoločný rusko-indický projekt, ktorý sa dá označiť za jeden z najúspešnejších príkladov svetovej vojensko-technickej spolupráce. Tento výrobok je analógom ruskej strely Onyx, ktorú vyrába spoločný rusko-indický podnik BrahMos Aerospace Pvt. Ltd s použitím indických modulov a komponentov.

 

Strela bola rovnako ako Onyx od začiatku projektovaná ako univerzálna podľa typov a odpaľovacích zariadení: pre lode, ponorky, pozemné a letecké raketové systémy. Testovanie striel BrahMos sa začalo v roku 2001 a v januári 2004 bola spustená sériová výroba. Časť dielov sa vyrába v ruských podnikoch. V Indii prebieha finálna montáž, vyrábajú tu odpaľovacie rampy a tiež vlastné ovládacie systémy a originálny softvér.

 

BrahMos je nadzvuková okrídlená strela. Je to pomerne veľký výrobok s hmotnosťou asi 3 tony. Jej dolet činí 290 km, čo je v súlade s medzinárodnými obmedzeniami na export raketových technológií. Rovnako prebiehajú práce na rýdzo indickej variante strely s doletom 400 km.

Pôvodne bola strela BrahMos zamýšľaná ako protilodná s rádiolokačne samonavádzanou hlavicou. Počas vývoja a zdokonalenia navádzacieho systému konštruktéri pochopili, že sa strela dá použiť ako proti pozemným radiokontrastným cieľom, tak proti jednotlivým budovám, mostom, anténam veľkých rádiolokátorov. Vznikla tak dokonalejšia varianta tejto strely.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov