© Foto: US Navy / MC2 Thomas Gooley
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

USA otestovali balistickú raketu, ktorá dokáže niesť jadrovú hlavicu

USA, 17. februára 2020 (zdroj:Sputniknews)USA otestovali balistickú raketu Trident II (D5LE), ktorú bez bojových hlavíc vypálila ponorka triedy Ohio. K testom došlo pri pobreží San Diega v Kalifornii. O raketových testoch informuje Námorníctvo Spojených štátov amerických.


 

Námorníctvo USA uvádza, že raketa bola vypálená z ponorky USS Maine (SSBN-741).

“Dnešné testovacie odpálenie rakety potvrdilo očakávania prevádzkových vlastností rakety Trident II (5DLE) s predĺženou životnosťou a umožnilo získanie dodatočných údajov o spoľahlivosti, presnosti a vlastnostiach strategického systému zbrane,” uvádza sa vo vyhlásení amerického námorníctva.

Toto odpálenie rakety bolo celkovo 178. v poradí od prijatia týchto rakiet do výzbroje amerického námorníctva, rakety má Námorníctvo USA k dispozícii od roku 1989. Trident II je v súčasnosti jedinou raketou amerického a britského námorníctva, ktorá dokáže niesť jadrovú hlavicu.

 

Pentagon uznal hrozbu pre jeho jadrovú triádu

Námestník ministra obrany USA pre nákupy a technické zabezpečenie Alan Shaffer minulý týždeň vyhlásil , že si USA musí zachovať potenciál jadrového zadržiavania a modernizovať svoju triádu pred najnovšími ruskými zbraňami, ako sú Hypersonické rakety Avangard

Americký námestník na konferencii o jadrovom zadržiavaní vyhlásil, že táto nová zbraň ohrozuje americkú obranu a je vážnou hrozbou pre americkú triádu. Práve preto je podľa neho modernizácia triády tak dôležitá.

Podľa Shaffera Čína a Rusko pracujú na podobných projektoch, a to nehľadiac na to, že disponujú arzenálom medzikontinentálnych balistických rakiet, ktorý je dostatočný pre riešenie úloh zadržiavania.

Ešte o niečo skôr americký prezident Donald Trump vyhlásil, že keď neexistujú  zmluvy o kontrole zbraní s Ruskom a Čínou, bude Washington budovať tie “najmohutnejšie” jadrové sily na svete.

Vlani v júni americký líder oznámil svoj zámer modernizovať jadrové zbrane a vyvinúť nové. Tento zámer plánujú Spojené štáty realizovať v priebehu najbližších desiatich rokov.

 

Situácia okolo zmluvy START III

Na začiatku roka 2021 vyprší platnosť zmluvy o ďalšom znížení počtu strategických útočných zbraní (START III). USA sa zatiaľ nerozhodli, či ju chcú predĺžiť.

Washington skôr vyhlásil, že dohody s Moskvou musia zahŕňať nielen zbrane, ktoré spadajú do START III , ale aj ďalšie zbrane a prostriedky na ich dopravu, ktoré Rusko ešte len vyvíja , vrátane jadrových náloží malej sily na nových nosičoch. Pentagon sa domnieva, že Rusko má na dvetisíc jednotiek nestrategických jadrových zbraní.

Prezident Ruska Vladimír Putin v decembri na tlačovej konferencii vyhlásil , že Moskva je ochotná do konca roka predĺžiť platnosť START III. “Zatiaľ sme ale nedostali na všetky naše návrhy žiadnu odpoveď, a keď nebude START III, už nebude na svete vôbec nič, čo by bránilo horúčkovitému zbrojeniu. A to je podľa môjho názoru zlé, “ podotkol ruský prezident.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov