© AP Photo
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Generál uviedol, ako sa ruským vojakom podarilo zastaviť konflikt medzi Američanmi a obyvateľmi Sýrie

Sýria, 16. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Generálmajor Jakov Rezancev, náčelník koordinačného centra ruských ozbrojených síl v Sýrii, oznámil podrobnosti o konflikte medzi americkými vojakmi a miestnym obyvateľstvom na severe Sýrie, ktorého následkom zahynul dospievajúci chlapec. Ruským novinárom sa tiež podarilo nájsť očitých svedkov incidentu a príbuzné zosnulého.


 

V stredu 12. februára na kontrolnom stanovišti v blízkosti obce Harb Hamo, ležiaca východne od mesta Kámišlí v provincii Hasaka, sýrski vojaci zastavili americkú kolónu vozidiel, ktorá sa odchýlila od trasy. Došlo ku  konfliktu medzi vojakmi USA a miestnym obyvateľstvom načo Američania zahájili ostrú streľbu na civilistov. Zahynul 14-ročný chlapec Faisal Chalid Muhammad, jeden miestny obyvateľ bol zranený. Podľa ruského ministerstva obrany bol konflikt medzi americkými vojakmi a miestnymi obyvateľmi v Sýrii zastavený vďaka ruským vojakom, ktorí odviedli americkú kolónu k základni.

 

 

Ako povedal Rezancev novinárom, “k incidentu došlo v dôsledku protiprávneho konania vojakov medzinárodnej protiteroristickej koalície”. Podľa neho boli Američania na kontrolnom stanovišti zastavení sýrskymi vojakmi, ktorí sa pokúšali zakázať im prechod cez Harb Hamo.

 

“Avšak v rozpore so všetkými dohodami sa vojaci, ktorí odbočili od vopred naplánovanej trasy o tri a pol kilometra, rozhodli prejsť dedinou, čím vyvolali nespokojnosť miestneho obyvateľstva,” povedal generál.

Podľa neho americkí vojaci “predviedli pohŕdanie miestnym obyvateľstvom”. “Jeden z koaličných vozov uviazol na kraji cesty a druhý sa pokazil. Po slovnom hašterení začala neuvážená streľba, “povedal Rezancev.

 

Podľa jeho údajov sa potom v ten deň zhromaždilo asi tisíc ľudí na improvizovaný míting proti návšteve nepozvaných hostí – “v počiatočnej fáze, keď konflikt ešte len vznikal, tam boli len ženy, deti, starí ľudia, nikto z nich nemal zbraň”. Povedal tiež, že Američania sa obrátili na Rusov so žiadosťou o mimoriadnu pomoc. “Požiadali o pomoc, aby mohli opustiť dedinu. Na miesto udalosti dorazili ruskí vojaci, aby lokalizovali konflikt . Na našu činnosť a na naše odporúčania zamerané na stabilizáciu situácie reagovali primerane, “uviedol generálmajor.

 

Rezancev dodal, že Američania mali šťastie, že sa zastavili pri vjazde do dediny a nezašli hlboko, “pretože by bolo problematické vyviesť ich z dediny”.

“Nech rokovania Američanov ohodnotí ich vedenie, ale tu vidíme výsledok, k čomu takejto akcie vedú. Preto si myslím, že sa nesprávali celkom správne, “zhrnul ruský generál. Miestna obyvateľka Nur Hassanov povedala novinárom, že bola svedkyňou tragédie.

“Mám veľa detí, ďakujem Alahovi za to, že ich zachránil pred guľkami. Stáli sme na tej istej križovatke. Začala streľba, myslela som len na to, ako ich ochrániť. Oplakávame mŕtveho chlapca, je to také nešťastie pre rodičov. Každá matka ma pochopí, “povedala.

 

Otec obete, Chalid Bari Al Muhammad, dodal, že Sýria “netrpí len zo strany militantov, ale aj americkou okupáciou “. “Teraz na nás otvorene útočia. Prelievajú krv Sýrčanov. Stratil som syna. Prečo ho zabili? Budeme pokračovať v našom odpore, “povedal.

 

Jeho brat, strýko zavraždeného chlapca, dodal, že konflikt začal potom, čo “Američania násilne prešli kontrolným stanovišťom a miestni obyvatelia, ktorí sa tu zhlukli, na nich hodili kamene”.

 

“Môj synovec Faisal nemal zbraň – použil kamene, blato, kúsky výstuže. Zo strany amerického konvoja sa začala streľba do davu. Faisal utrpel tri strelné zranenia nohy, krku a hrudníka, odniesli ho domov, ale zachrániť ho nedokázali, “povedal príbuzný.

Spojené štáty a ich spojenci vedú od roku 2014 vojenskú operáciu v Sýrii a Iraku proti teroristickej skupine Islamský štát, pričom v Sýrii konajú bez povolenia vlády tejto krajiny. Spojené štáty už skôr ohlásili zničenie “teroristického chalifátu”, oznámili však svoj zámer zostať v Sýrii, aby “zabránili jeho znovuzrodeniu”.

 

Ako už skôr uviedol minister zahraničných vecí RF Sergej Lavrov, kanál medzi vojakmi Ruska a USA s cieľom eliminovať riziká potenciálnych incidentov v Sýrii funguje profesionálne.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov