© Sputnik / Ilya Pitalev
Aktuality, Letectvo,

Projektant prehovoril o zvláštnostiach rakiet umiestňovaných v trupoch stíhacích lietadiel Su-57

Rusko, 14. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Generálny riaditeľ korporácie Taktické raketové zbrane Boris Obnosov prvýkrát prehovoril o tom, s akými problémami a ťažkosťami sa korporácia stretáva pri vývoji rakiet pre stíhacie lietadlá Su-57.


 

“S výrobkami uloženými na vonkajších závesoch sme nemali žiadne konkrétne problémy. Avšak, aby mohla byť raketa v trupe lietadla, musí mať menšie rozmery, sklopné krídla a kormidlá. Existujú tiež určité komplikácie pri odpaľovaní z uzavretého priestoru, pretože dochádza k dodatočnému zaťaženiu lietadla. Je to nová vec, skôr sa umiestňovali vnútri trupu len mohutné strategické zbrane, “povedal Obnosov, keď odpovedal na patričnú otázku.

 

Su-57 (predtým PAK FA, skúšobné názov T-50) je ruské stíhacie lietadlo piatej generácie určené pre likvidáciu všetkých druhov vzdušných, pozemných a námorných cieľov. Prvýkrát vzlietol do vzduchu v roku 2010. Kombinácia veľkej manévrovateľnosti s možnosťou nadzvukového letu a tiež moderný komplex palubného zariadenia a malá viditeľnosť zaisťujú lietadlu prevahu nad jeho konkurentmi.

 

Pripomeňme, že zmluva na dodávku 76 stíhačiek Su-57 Vojensko-kozmickým silám RF bola podpísaná na fóre Armáda 2019. V súčasnej dobe pokračujú testovania tohto letúňa, počas ktorých sa overuje fungovanie všetkých jeho systémov a tiež prevádzkové režimy motora druhej etapy. Ministerstvo obrany neraz vyhlásilo, že Su-57 bol úspešne vyskúšaný v Sýrii.

 

Prvý sériový stroj, ktorý mal byť dodaný ministerstvu obrany koncom decembra 2019, havaroval 24. decembra pri Chabarovsku v priebehu skúšobného letu. Pilot sa katapultoval a katastrofu prežil. Po tomto incidente generálny riaditeľ Zjednotenej leteckej korporácie Jurij Sljusar v rozhovore pre Sputnik uviedol, že výsledky práce komisie pre vyšetrovanie katastrofy Su-57 budú využité pre zdokonaľovanie tohto letúna.

 

Špeciálna komisia pre vyšetrovanie nehody Su-57 v Chabarovsku kraji
Vedúci ministerstva priemyslu a obchodu Ruskej federácie Denis Manturov po nehode stíhača Su-57 prikázal zriadiť komisiu pre vyšetrovanie príčin havárie. Viesť ju bude jeho zástupca Oleg Bočarov, ktorý má na starosti letectvo.

 

“Lietadlo je zaradené do registra experimentálnych lietadiel. Za ministra priemyslu a obchodu Ruskej federácie Denisa Manturova bude vytvorená vyšetrovacia komisia. V čele komisie bude námestník ministra Oleg Bočarov, “uviedli na ministerstve.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov