© Sputnik / Asatur Yesayants
Aktuality, Letectvo,

Lietajúci tank slúžiaci aj v Česku teroristi v Sýrii zasiahli strelou kalibru 57 milimetrov. Ako to dopadlo?

Sýria, 12. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Vrtuľník ruskej výroby Mi-24P sýrskych leteckých síl bol ostreľovaný zo strany teroristov. Bolo informované, že bol zasiahnutý strelou kalibru 57 milimetrov zo sovietskej protivzdušnej zbrane S-60.


 

Portál Rg.ru upozornil na to, že akýkoľvek vrtuľník by v podobnej situácii taký zásah “neprežil” a spadol by. O tom, že vrtuľník bol zlikvidovaný, podľa portálu, informovali turecké zdroje. Neskôr sa, ale ukázalo, že k žiadnemu pádu stroja nedošlo. “Lietajúci tank” ruskej výroby, ktorý slúži aj v slovenskej armáde, sa dokázal bezpečne vrátiť na svoju základňu.

 

https://twitter.com/DPRKJones/status/1226999945569488897?s=20

 

Súdiac podľa fotografií, ktoré sa objavili na Twitteri, sa jedná o jeden zo strojov, ktoré Sýria dostala od Ruska v roku 2017.

Vrtuľníky Mi-24 sa preslávili v 80. rokoch vďaka svojej obrovskej schopnosti prežiť na bojisku, keď Sovietsky zväz bojoval v Afganistane. V tejto dobe tieto vrtuľníky boli schopné prežiť aj niekoľko zásahov protivzdušných rakiet odpaľovaných z ramena, paľbu z protivzdušných hlavňových zbraní veľkého kalibru a velkokalibrových guľometov. Ako veľmi efektívne sa tieto stroje ukázali aj v ďalších konfliktoch po celom svete.

 

Pred začiatkom vojny v Sýrii mala krajina vo výzbroji asi tri desiatky exportných verzií vrtuľníka Mi-24. Tieto vrtuľníky boli aktívne používané proti teroristom pri útokoch na ich pozície a dopravné kolóny, kedy boli používané riadené i neriadené zbrane a letecké bomby.

 

Vrtuľníky Mi-24
Vrtuľníky ruskej výroby Mi-24 má vo výzbroji aj česká armáda. Tá však v poslednej dobe hovorí o ich zastaranosti a nevhodnosti ich použitia v rámci NATO. Armáda preto nedávno rozhodla o nákupe niekoľkých nových strojov z USA.

Nákup nových amerických vrtuľníkov je súčasťou širšej modernizácie českej armády, ktorá stále používa veľké množstvo starej sovietskej techniky. Jednou z najväčších položiek modernizácie armády je nákup nových pásových bojových vozidiel. Armáda v minulosti vyhlásila, že sa chystá zaobstarať až 210 strojov za niekoľko desiatok miliárd korún. Ďalšie položky na zozname modernizácie sú napríklad nové radary, nové protivzdušné prostriedky či nové samohybné granátomety.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov