© Foto : USAF
Aktuality, Letectvo,

Letectvo USA ruší jeden z programov na vývoj Hypersonickej strely. Môže za to rozpočet

Washington 12. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Americké letectvo ruší jeden z programov na vývoj hypersonických zbraní. Môžu za to rozpočtové otázky. Píše to portál Defense News s odkazom na hovorkyňu letectva Ann Stefanek


 

Podľa slov Stefanekovej obmedzenia v rozpočte nútia letectvo Spojených štátov zanechať program vývoja Hypersonickej zbrane HCSW (Hypersonic Conventional Strike Weapon) a pokračovať v ďalšom programe – ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon).

 

Obidva programy má na starosti spoločnosť Lockheed Martin. Nad HCSW sa tak prestane pracovať na jar po kritickej revízii dizajnu výrobku. ARRW bude podľa predpokladov pripravený k včasnej prevádzke vo fiškálnom roku 2022.

Podľa Defense News vo fiškálnom roku 2020 americké letectvo investuje do vývoja prototypov hypersonických zbraní 576 milióna dolárov, avšak vo fiškálnom roku 2021 má ísť už o 382 milióna dolárov.

“Tím HCSW úspešne prekonal všetky vývojové etapy. Tieto pokroky prispejú k urýchleniu výroby a demonštrácii rôznych schopností hypersonických zbraní v blízkej budúcnosti, “uviedla Stefaneková.

 

HCSW
Zmluvu na vývoj konvenčnej zbrane HCSW vo výške 928 milióna dolárov dostal Lochheed Martin v roku 2018. Podľa informácií spoločnosti išlo o výrobu strely typu vzduch-zem určenú k prekonaniu protivzdušnej obrany nepriateľa a porazení cieľov na Hypersonickej rýchlosti, tá by sa odpaľovala z paluby bombardérov B-52.

V roku 2019 Lockheed Martin uzavrel zo spoločnosťou Aerojet Rocketdyne subdodávateľskú dohodu na výrobu raketového motora na tuhé palivá vo výške 81,5 milióna dolárov. V americkom letectve skôr očakávali, že prvá skúška HCSW prebehne na konci roka 2020 a k včasnej prevádzke zbrane dôjde na konci roka 2021.

 

Trump žiada viac peňazí
Správy o zrušení programu HCSW kvôli obmedzeniam v rozpočte sa objavujú na pozadí žiadosti americkej administratívy prideliť 3,2 miliardy dolárov na vývoj hypersonických zbraní pre fiškálny rok 2021. Prezident USA Donald Trump k veci dodal, že krajina potrebuje ” super rýchle strely “, aby čelila Rusku.

 

V roku 2019 prezident krajiny Vladimir Putin informoval o začatí sériovej výroby raketového komplexu strategického určenia s plachtiacou bojovou hlavicou Avangard a o úspešných skúškach Hypersonickej protilodnej rakety s plochou dráhou letu Cirkon. V experimentálnom prevádzky ruskej armády je aj letecký raketový komplex Kinžal.

Vo vývoji Hypersonickej zbrane pokročila aj Čína. V októbri roku 2019 krajina uviedla do prevádzky Hypersonický plachtiaci stroj DF-ZF (tiež WU-14).

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov