Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Video: Vrtuľník sýrskej armády bol zostrelený v oblasti Idlib

Sýria 11. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – V oblasti sýrskeho Idlibu bol zostrelený vrtuľník sýrskej armády. Informujú o tom turecké médiá a pridávajú zábery horiaceho a rútiaceho sa stroja.


 

Podľa spravodajcov k zostreleniu vrtuľníka došlo počas útoku na sýrske jednotky zo strany bojovníkov podriadených An-Nusrat (teroristická organizácia zakázaná v Rusku) v oblasti mesta Al-Nerab západne od Sarakíbu v Idlibe.

 

 

Vrtuľník mal spadnúť na poľnohospodárske polia. Podľa očitých svedkov sa pilotom podarilo katapultovať, ale ich ďalší osud nie je známy. Informácie o tom, že zostrelený vrtuľník patril sýrskej armáde, potvrdilo tiež turecké ministerstvo obrany.

 

Podľa spravodajcov kvôli útoku teroristov sýrska armáda takticky ustúpila z mesta Al Nerab. Po hodine velenie jednotiek rozhodlo podniknúť protiútok. Východne a západne od Sarakíbu sa proti teroristom upevňujú pozície.

 

Turecko-sýrske napätie
Správy sa objavujú po tom, čo turecká armáda v pondelok zasiahla 101 cieľov sýrskej armády v reakcii na ostreľovanie svojich vojakov v Idlibe. Informovalo sa, že päť z nich bolo zabitých a päť bolo zranených.

Skôr k podobnému incidentu došlo 3. februára. Uvádzalo sa, že pri ostreľovaní zo strany sýrskej armády bolo zabitých osem tureckých vojakov a civilistov. Podľa tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana sa obeťami tureckej odvetnej akcie stalo 76 sýrskych vojakov.

 

Erdogan predtým uvádzal, že vyzval Vladimira Putina k vyvinutiu tlaku na sýrskeho lídra Bašára Asada, aby sýrske vojská pozastavili svoju ofenzívu v Idlibe a odstúpili od tureckých pozorovacích stanovíšť. V opačnom prípade sa Erdogan vyhrážal vojenskou reakciou.

V roku 2017 dosiahli v Nur-Sultane (predtým Astana, pozn. Red.) Rusko, Turecko a Irán dohodu, podľa ktorej v Sýrii vznikli štyri tzv. Deeskalačné zóny. Tri z nich sa v roku 2018 dostali pod kontrolu Damašku. Štvrtá – v provincii Idlib a v častiach susedných provincií Latakia, Hamá a Allepo – doteraz nepodľahla sýrskej vláde. Väčšia časť tohto územia je pod kontrolou teroristov. V septembri 2018 sa Rusko a Turecko v Soči dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny v Idlibe, kde je súčasne viac ako tucet rôznych jednotiek.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov