foto: Sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské ministerstvo obrany: Bojovníci sa pokúsili zaútočiť na ruskú leteckú základňu Hmímím pomocou dronov

Sýria 11. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Ruskí vojaci na leteckej základni Hmímím odrazili v nedeľu dva útoky militantných bezpilotných lietadiel. Uviedol to generálmajor Jurij Borenkov, šéf ruského centra pre zmierenie znepriatelených strán.


 

“Večer 9. februára boli prostriedky protivzdušnej obrany ruskej leteckej základne Hmímím odhalené a odrazili dva útoky na základňu pomocou útočných bezpilotných lietadiel vypustených z územia deeskalačnej zóny Idlib, ktorá je pod kontrolou militantov,” povedal Borenkov.

Podľa neho bol prvý útok odrazený pomocou protilietadlového raketového a delového komplexu Pancir-S zo severovýchodného smeru, a bol odrazený vo vzdialenosti asi 2 km od základne. Počas druhého útoku bol vo vzdialenosti 6 km od leteckej základne zasiahnutý cieľ približujúci sa k leteckej základni zo severozápadného smeru.

“K žiadnym zraneniam ani materiálnym škodám nedošlo. Ruská letecká základňa Hmímím funguje v normálnom režime, “dodal.

 

Podobný incident
Aj na začiatku februára došlo k podobnému incidentu. Ruské systémy protivzdušnej obrany objavili dron v oblasti leteckej základne Hmímím, Pancir-S ho následne zničil. Uvádza sa, že raketová výzbroj protilietadlového raketového a kanónového systému Pancir-S zničila letecký cieľ v dostatočnej vzdialenosti od leteckej základne. Ani vtedy nedošlo k žiádnym materiálnym škodám a incident si nevyžiadal žiadne obete.
Ďalší útok bol vykonaný zo strany radikálov 19. januára. Vtedy sa pokúsili zaútočiť na leteckú základňu Hmímím, protivzdušná obrana základne však všetky útočiace stroje zlikvidovala. Taktiež došlo k útoku pomocou dronov. Ruské ministerstvo obrany informovalo, že ruská protivzdušná obrana leteckej základne Hmímím zachytila ​​tri menšie drony, ktoré sa približovali zo severovýchodu.

“Klasickými protilietadlovými raketovými prostriedkami ruskej leteckej základne boli vzdušné ciele zlikvidované v bezpečnej vzdialenosti. Nikto nebol zranený, nedošlo ani k materiálnym škodám. Ruská letecká základňa Hmímím funguje v klasickom režime, “oznámili po útoku.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov