Qassim al-Rimi
Aktuality, Bezpečnosť,

Biely dom oznámil smrť vodcu Al Kaidy – Qassima al-Rimiho

USA, 7.2.2020 – Biely dom vo štvrtok večer oznámil, že vodca Al Káidy na Arabskom polostrove bol zabitý pri leteckom útoku v Jemene. CNN minulý týždeň informovala, že USA uskutočnili útok zameraný na Rimiho, ktorý viedol teroristickú skupinu v Jemene. Americká vláda ponúkla za informácie o Rimim odmenu 10 miliónov dolárov.


 

Správa prichádza po niekoľkých ďalších úspešných amerických vojenských snahách o odstránenie významných vodcov teroristov na Blízkom východe. Prezident Donald Trump nariadil v januári americký letecký útok, ktorý zabil najvyššieho iránskeho generála Qasema Soleimaniho, a v októbri vodca ISIS Abu Bakr al-Bagdadi zomrel pri nočnom útoku amerických síl na jeho dom v severnej Sýrii.

 

Aj keď Rimi nie je na rovnakej úrovni ako Bagdadi a Soleimani, smrť ďalšieho vodcu Al Kaidy je stále významným momentom. Rimi bol cieľom USA už od začiatku funkčného obdobia Trumpa. Rimi bol prvým terčom útoku v januári 2017 v Jemene, ktorý nariadil americký prezident. Rimi sa posmieval Trumpovi a odsúdil operáciu v 11-minútovom videu s poznámkou, že „nový hlupák v Bielom dome dostal bolestnú facku.“

 

Rimi, bývalý vojenský šéf Al Kaidy na arabskom poloostrove, sa stal vodcom skupiny po útoku v roku 2015, ktorý zabil Nasira al-Wuhayshiho. Rimi krátko nato vydal video, v ktorom vyzval svojich bojovníkov na útok na Spojené štáty. Žiadal, aby  „všetci nasmerovali proti USA svoje šípy a meče“.

 

Mnoho pozorovateľov považovalo Al-Kaidu na arabskom poloostrove za najnebezpečnejšiu pobočku Al-Kaidy od svojho založenia v roku 2009. Skupina sa prihlásila k útoku v roku 2015 na kancelárie francúzskeho časopisu Charlie Hebdo v Paríži, ktorý zabil 12 ľudí. Americká armáda vykonala v roku 2017 v Jemene 131 leteckých úderov a v roku 2018 – 36 útokov, z ktorých takmer všetky smerovali na Al Káidu na Arabskom polostrove. Takisto vlani v apríli americká armáda vykonala v Jemene sériu šiestich leteckých úderov zameraných na jednu zo skupín Al-Káidy.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov