Horiaci tank M60
Aktuality, Bezpečnosť,

Teroristi v Egypte zničili tank M60 – ich aktivita môže súvisieť s izraelským plynovodom

Egypt, zdroj: Oded Berkowitz, 5.2.2020 – Minulý týždeň skupina Islamského štátu vyzvala svojich bojovníkov v Egypte, aby zaútočili na Izrael v rámci „novej fázy“ svojich operácií. Zábery z operácií ISIS v blízkosti Sheikh Zuweid na severe Sinaja poukazujú na opakované problémy egyptskej armády.


 

.

Žiadne taktické rozstupy, žiadna obvodová obrana, žiadna ostražitosť. Ďalšie zábery ukazujú úplnú deštrukciu tanku M60, armádne sily boli nútené ustúpiť, čo umožnilo bojovníkom ISIS, aby sa fotili pred horiacim tankom.

.
.

Skupina extrémistov z islamského štátu v pondelok vyhlásila, že vyhodila do vzduchu časť plynovodu v Egyptskej časti Sinajského polostrova. Islamský štát tvrdí, že ide o útok na plynovod Egypt – Izrael na Sinaji. Bezpečnostné zdroje už skôr uviedli, že ropovod bol domáci a spájal elektráreň v el-Arish a domy a továrne v centrálnom Sinaji. Neboli hlásené žiadne straty na životoch. Útok sa uskutočnil asi 80 kilometrov západne od hlavného mesta provincie El-Arish.

 

Mapa arabského plynovodu medzi Egyptom a Izraelom

 

Niektoré zdroje z Egypta a Izraela však uviedli, že časť ropovodu viedla z izraelského náleziska Leviathan, a spájala tieto dve krajiny. Izrael začal dodávať plyn do Egypta prvýkrát začiatkom tohto mesiaca. Odhaduje sa, že v jednom z dvoch pobrežných nálezísk, ktoré v rámci dohody spravujú izraelské a americké firmy, má Leviathan v držbe zemný plyn v objeme 535 miliárd metrov kubických. Export je označovaný za najdôležitejšiu ekonomickú spoluprácu medzi Izraelom a Egyptom od podpísania ich vzájomnej mierovej dohody v roku 1979. Zemný plyn je určený na pokrytie vnútorných potrieb Egypta, alebo na ďalší export po skvapalnení v tamojších zariadeniach.

 

Egypt už roky bojuje s tvrdým povstaleckým odporom na severnom Sinaji, ktorý eskaloval pri masových protestoch po zvolení prezidenta Mohameda Morsiho v roku 2013. Posledné útoky teroristov môžu byť podporované zo strany Turecka. Plynovod EastMed, ktorý bude čerpať nerastnú surovinu okrem iného práve z poľa Leviathan, by mal byť asi 1900 kilometrov dlhý a jeho výstavbu si vzal na starosť IGI Poseidon SA – spoločný podnik talianskeho dodávateľa elektriny a zemného plynu Edison a gréckeho štátneho plynárenského podniku DEPA.

 

Plynovod povedie z oblasti medzi Izraelom a Cyprom do Grécka, Talianska a ďalších štátov juhovýchodnej Európy. Taliansky minister priemyslu Stefano Patuanelli vyjadril projektu plnú podporu. Správa o potvrdení dohody ohľadom vzniku plynovodu, ale zhoršila už tak napäté vzťahy medzi Gréckom a Tureckom. Gréci sa v poslednej dobe búria kvôli turecko-líbyjskej námornej dohode, ktorú Ankara podpísala s medzinárodne uznávanou opozičnou vládou sídliacou v Tripolise koncom novembra. Obe strany si v nej vymedzili v mori svoje ekonomické zóny.

 

Dohoda vyvolala spor s Gréckom, gréckou časťou Cypru a s Egyptom, a síce kvôli zónam prieskumu a ťažby ropy a zemného plynu práve vo východnom Stredomorí. Turecko si v dokumente nárokuje vodné pásmo medzi líbyjským a tureckým pobrežím v blízkosti Kréty. To však prechádza cez oblasť, na ktorú si robí nárok Grécko. Plánovaná trasa plynovodu EastMed sa Turecku vyhýba a stavba má okrem iného zamedziť práve tureckým snahám posilniť svoju moc vo východnom Stredomorí.

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov