foto: SANA
Aktuality, Pozemná technika,

Video: Tank T-90 vydržal priamy zásah riadenej strely na bojisku v Sýrii

Sýria, 1.2.2020 – Pred niekoľkými hodinami sa teroristi pokúsili zničiť ruský tank T-90 v Sýrii vystrelením protitankovej riadenej strely. Vďaka pomerne malej vzdialenosti raketa zasiahla presne vežu tanku, no tá bola schopná vydržať zásah a tank ďalej pokračoval v pohybe. Ako vidíte vo videu predstavenom militantmi z „Národného frontu za oslobodenie Sýrie“, pohybujúci sa tank T-90, sa stal terčom militantov, aj napriek silnej explózii najväčšou škodou bola strata vežovej lampy ruského tanku.


 

Je pozoruhodné, že útok na tank T-90 sa uskutočnil z oblasti tureckého kontrolného bodu, ktorý je v súčasnosti obklopený sýrskou armádou, čo nevylučuje možnosť, že teroristický útok koordinovali tureckí vojaci smerom na pozície sýrskej armády. Ruské tanky T-90 sa počas bojov v Sýrii ukázali ako vynikajúce – počas celej vojenskej misie bolo stratených iba niekoľko kusov.

 

 

Posledné konflikty na Strednom východe preverujú reputáciu nielen ruských, ale aj západných hlavných bojových tankov, ktoré boli donedávna prehnane považované za takmer nezraniteľné.

V Iraku tanky M1 Abrams nielen nezabránili zajatiu Mosulu v roku 2014, ale boli zajaté a obrátené proti svojim majiteľom. V Jemene boli početní Saudi s M1-kami vyhnaní Hutijskými povstalcami. Turecko, ktoré stratilo niekoľko Pattonov M60 a upgradovalo tanky Sabra M60T na kurdských a ISIS bojovníkov, nakoniec nasadilo svoje obávané nemecké tanky Leopard 2A4. ISIS ich zničil osem až desať z nich v priebehu niekoľkých dní.

 

Aj keď tieto tanky mohli mať v niektorých prípadoch úžitok z konkrétnych defenzívnych upgradov, skutočná lekcia,  bola menej o technických nedostatkoch a viac o výcviku posádky, kvalifikovanej morálke a zdravom taktickom plánovaní – to je viac ako „nezraniteľné“ brnenie. Koniec koncov, aj tie najsilnejšie pancierované hlavné bojové tanky sú výrazne menej chránené pred zásahmi do boku, zozadu alebo horného panciera – a povstalci s dlhoročnými bojovými skúsenosťami sa naučili, ako zasiahnuť nasadené bojové tanky, najmä pomocou diaľkových zbraní.

 

Zdá sa, že výnimkou je ruský T-90A, koncipovaný v 90. rokoch ako modernizovaný tank skoršej hromadnej výroby tanku T-72 s vežou z kvalitnejšieho T-80. Päťdesiat tonový T-90A s nízkym profilom a 3 člennou posádkou je značne ľahší ako sedemdesiat tonový M1A2 a Leopard 2. T-90S má kombinovaný obranný systém proti protitankovým zbraniam. Skladá sa z vrstveného panciera, prídavného výbušného reaktívneho pancierovania Kontakt-5 ERA (pridáva ochranu ako 250 mm panciera ) a rušivým zariadením TŠU-1 Štora-1, čo je systém rušenia laserovo navádzaných striel.

 

Rádiokomunikačné prostriedky zahŕňajú R-173 UHF vysielač a R-173P UHF prijímač zaisťujúci komunikáciu v dvoch rádio – okruhoch.

Druhým stupňom ochrany je reaktívne pancierovanie typu Kontakt-5 alebo Relikt. Tie sa skladajú z oceľových platní, medzi ktorými sa nachádza vysoko výbušná látka. Tieto ochranné prvky namontované na trupe a veži tanku po zásahu protitankovou strelou explodujú. Tento pancier výrazne degraduje kinetickú energiu munície a jej schopnosť preniknúť dovnútra tanku. Zadná časť veže a boky korby sú chránené nainštalovanou mrežou. Všetky ochranné prvky namontované na tank zvyšujú jeho celkovú hmotnosť až o 1 500 kg.

Tretí stupeň ochrany predstavuje systém protiopatrenia nazvaný Štora-1. Tento komplet sa skladá z dvoch elektro infračervených rušičiek na prednej strane veže, štyroch laserových varovných prijímačov a dvoch zadymovacích granátových systémov. Štora-1 varuje posádku pri ožiarení tanku laserom, ruší poloautomaticky a tepelne navádzané strely, automaticky vystreľuje dymové granáty ak zistí, že bol tank zameraný. Dymová clona poskytne maskovanie pred laserovými diaľkomermi a optikou zbraňových systémov nepriateľa. Štora-1 poskytuje tanku ochranu pred väčšinou súčasných protitankových systémov s poloautomatickým navádzaním.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov