Prezident Rodrigo Duterte
Aktuality, Letectvo,

Filipíny majú v úmysle kúpiť 12 ruských vojenských vrtuľníkov

Manila, 29.1.2020 – Filipíny majú v úmysle kúpiť od Ruska 12 vojenských helikoptér. Uviedol to prezident Rodrigo Duterte podľa spravodajského zdroja CNN Filipíny. V rozhovore Duterte uviedol, že 12 kusov ruských vojenských helikoptér bude čoskoro dodaných filipínskej armáde. Podľa neho bol predtým diskutovaný plán nákupu vojenského materiálu v Rusku zmrazený z dôvodu nedostatku rozpočtových prostriedkov.


 

“To, že Rusko je našim priateľom, neznamená, že neplatíme svoje dlhy. Teraz sme zadali objednávky na dodávku 12 vojenských helikoptér” – Povedal bez upresnenia, ktoré vrtuľníky sa budú nakupovať v Rusku.

V roku 2019 velenie filipínskych ozbrojených síl oznámilo posúdenie možnosti nákupu 16 helikoptér v Rusku, ako aj výzbroje, v rámci prebiehajúceho programu modernizácie, ktorý sa Duterte snaží dokončiť pred uplynutím jeho funkčného obdobia v roku 2023. Do roku 2017 zostali Filipíny spolu s Brunejom jedinými štátmi v ázijsko-tichomorskom regióne, ktoré nikdy nezískali ruské zbrane. S príchodom prezidenta Rodriga Duterteho však Manila začala aktívne prejavovať záujem o nadviazanie vojensko-technickej spolupráce s Moskvou. Ako vysvetlil Duterte, „keď Rusko predáva zbrane, nestanovuje si žiadne podmienky“, na rozdiel od Spojených štátov.

Odborníci charakterizovali zahraničnú politiku Duterteho ako odklon od Spojených štátov smerom k Rusku a Číne. USA boli najväčším dodávateľom zbraní Filipínskych ozbrojených síl až do roku 2016, keď odmietli dodať 20 000 útočných pušiek filipínskej národnej polícii. Prvou zmluvou, ktorú Rusko podpísalo s Filipínami, bola dohoda o dodávke granátometov RPG-7V. Ruské zbrane prišli na Filipíny v júli minulého roku. V novembri minulého roka bolo vyhlásené, že filipínske ministerstvo obrany považuje ruské stíhačky Su-30MKI za jedného z uchádzačov v tendri vyhlásenom leteckými silami krajiny.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov