foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Deň raketového vojska a delostrelectva pod Matúšovým hradom

Mierové námestie pod trenčianskym hradom sa spoločne s Posádkovým klubom Trenčín stalo 15. januára miestom osláv 75. výročia jaslovskej bitky a Dňa raketového vojska a delostrelectva. Na Mierovom námestí sa sústredili zástupcovia všetkých delostreleckých zložiek OS SR, vojenských veteránskych združení (Česká a Slovenská obec delostrelecká, Cech puškárov a delostrelcov v Bratislave, Zväzu Vojakov SR, Klubu generálov SR) aj ukážka bojovej techniky. Počas zvukov štátnej hymny SR zaznelo z priestoru medzi starým a novým železničným násypom pri Váhu niekoľko delostreleckých výstrelov.


 

Delegácia MO SR pod vedením generálneho riaditeľa SEĽUZ brigádneho generála Borisa Ďurkecha, velenia OS SR ktorú zastupoval zástupca veliteľa pozemných síl brigádny generál Martin Michalko, predstavitelia kraja a mesta Trenčín, ako aj partnerskej organizácie delostrelcov z Českej republiky si pripomenuli 75. výročie rozhodujúcej bitky proti nemeckým vojskám pri poľskom meste Jaslo. Bola najväčším a najúspešnejším vystúpením československého delostrelectva počas 2. svetovej vojny.

foto: MO SR

Podľa slov plukovníka Pavla Barančíka, koordinátora palebnej podpory a náčelníka delostrelectva Generálneho Štábu OS SR v Jaslovskej operácii bolo nasadených päť delostreleckých plukov z 1. československého armádneho zboru s 2500 vojakmi a dôstojníkmi, vyzbrojenými húfnicami, kanónmi a mínometmi. Ich hlavnou úlohou bolo zabezpečiť delostreleckú podporu útoku 38. armády 4. ukrajinského frontu Červenej armády v smere Gorlice – Nowy Sacz v priestore medzi Vislou a Odrou juhovýchodne od mesta Jaslo. 15. januára 1945, krátko po polnoci, bol delostrelcom 1. československého armádneho zboru vydaný rozkaz na vykonanie delostreleckej prípravy so začiatkom o 8.45 moskovského času.

 

foto: MO SR

Zástupcovia útvarov, veteráni, členovia vojenských združení boli na Mierovom námestí a neskôr v posádkovom klube Trenčín vyznamenaní  medailami a oceneniami zo strany ministra obrany a náčelníka generálneho štábu. Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko vo svojom vystúpení v posádkovom klube zdôraznil, že pre delostrelcov je 15. január významným dňom, Dňom delostrelectva a raketového vojska, slávnej tradície, ktorej nositeľmi sú dnes bývalí i súčasní profesionálni vojaci – velitelia delostreleckých a raketových jednotiek, štábni dôstojníci delostrelectva a raketového vojska, technici delostreleckých a raketových systémov a výzbrojári. „Som rád, že si ctíte a udržiavate tradície,“ povedal na adresu delostrelcov. Niektorí z nich boli pasovaní čestným predsedom Českej a Slovenskej obce delostreleckej generálmajorom v. v. Dušanom Humeným za rytiera delostrelectva.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov