Bezpečnostný analytik Ernest Nagy
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Legálne držanie zbraní v Európe – Nemecko

Slovensko 10. január 2020 – V Nemecku už bola implementovaná nešťastná smernica EK do ich zákona o zbraniach. Dňa 13.12.2019 bol v snemovni schválený nový zákon o zbraniach a dňa 20.12.2019 bol následne potvrdený aj Spolkovou radou. Pozrime sa bližšie, čo “dobré” pripravili nemeckí zákonodarcovia pre držiteľov ZP. Vzhľadom k tomu, že Nemec už v podstate nemohol vlastniť zbraň na svoju vlastnú ochranu ani podľa starého zákona, vystala otázka , ako naložia so športovými strelcami a poľovníkmi? A ako hovorí jedna česká filmová klasika, ” pár chytrých hláv sa dalo dokopy… ” no a tu je výsledok.


 

Obmedzenie počtu zbraní pre športových strelcov:
Doteraz mohli športoví strelci vlastniť 2 samonabíjacie pištole a 3 samonabíjacie pušky ak preukázali potrebu držania pre konkrétnu športovú disciplínu. A mohli držať neobmedzený počet jednoranových alebo opakovacích zbraní ale nemohli nadobudnúť viac ako 2ks za 6 mesiacov.
Podľa nového zákona sa obmedzuje počet jednoranových a opakovacích zbraní na max. 10 zbraní. Veľmi zaujímavá vôľa nemeckých poslancov. Už len čakať, kedy sa obmedzí možný počet áut, ktoré nemci budú môcť vlastniť bez ohľadu na to, že budú úspešní v práci, budú mať prostriedky na kúpu áut a samozrejme budú vlastniť vodičský preukaz.

 

Posúdenie spoľahlivosti a vernosti ústave:
Podľa nášho zákona č.190/2003 Z.z. je spoľahlivosť uvedená v § 19 ods.2 a je spájaná s priestupkami, požívaním alkoholu alebo omamných látok a pod. U Nemcov sa budú preverovať aj otázky politických názorov žiadateľa o ZP a okruh osôb, s ktorými sa stýka. Previerka spoľahlivosti sa bude vykonávať pri nadobudnutí každej zbrane, pri predlžovaní poľovného povolenia, najneskôr však do 3 rokov. V praxi to bude znamenať vykonať viac ako 450000 previerok spoľahlivosti za rok. Najviac z toho bude v každom kalendárnom roku v Marci, keď sa predlžujú poľovné lístky.
Nemecké orgány a polícia dnes nedokážu chrániť svojich občanov a nedokážu zabezpečiť verejný poriadok, ale zrejme majú dostatok rezerv na preverovanie držiteľov ZP. ZP nebude môcť vlastniť osoba, ktorá bola posledných 5 rokov vedená na zozname protiústavných organizácii. Aby sa osoba ocitla na takomto zozname nemusí vyplňovať žiadnu prihlášku do týchto organizácii. Postačí, že ich tam nemecké úrady jednoducho zaradia. Medzi takéto organizácie patria napríklad protimigrantská frakcia AFD, protimigračné spolky PEGIDA, alebo mládežnícke zoskúpenie strany Levice Linksjugend.

 

Obmedzenie kapacity zásobníkov:
Nemci zavádzajú pojem “zásobník podliehajúci povoleniu” tj. zásobníky, ktoré svojou kapacitou 10 a 20 nábojov pre dlhé a krátke zbrane so stredovým zápalom nezodpovedajú eurokomfortným zásobníkom. Držanie takýchto zásobníkov bude podliehať zvláštnemu zbrojnému oprávneniu a to bude možné získať len ako športový strelec, ktorý je aktívny v medzinárodných streleckých súťažiach. Štátom uznaný športovo-strelecký zväz takejto osobe najprv vydá potvrdenie, že tieto zásobníky sú nevyhnutné pre jeho činnosť a s týmto potvrdením bude môcť požiadať Spolkový kriminálny úrad o vydanie povolenia na držanie týchto zásobníkov. Vlastníci, ktorí takéto zásobníky už vlastnia (tj. pred účinnosťou nového zákona) budú mať rok na to, aby ich prihlásili.

 

Opakované hodnotenie držať zbraň:
Nemeckí držitelia ZP na športové účely budú musieť preukazovať potrebu k držaniu konkrétnej zbrane a to po 5 a po 10 rokoch od získania prvej krátkej/dlhej samonabíjacej zbrane. V zákone majú taxatívne vymenované, čím sa to bude preukazovať. Napríklad počtom streleckých súťaží, ktorých sa musia zúčastniť v presne stanovenom časovom období. Toto ustanovenie bude mať za následok, že držitelia zbraní, ktorí sa nechcú z nejakých dôvodov zúčastňovať streleckých pretekov jednoducho nebudú mať nárok vlastniť zbraň.

 

Toto je pár postrehov z nového Nemeckého zákona o zbraniach a strelive. Úsudok o “profesionálnej”práci nemeckých zákonodarcov nechám na Vaše posúdenie. A v čom ja osobne vidím najväčšie nebezpečenstvo uvedenej zákonnej normy? Jednoznačne v nebezpečenstve skrytého odzbrojenia nemeckého obyvateľstva! Cez široké správne konanie, hraničiace až so šikanou držiteľov ZP pri obnovovaní ZP došlo napríklad k odzbrojeniu obyvateľstva v Brazílii v roku 2003. A presne toto hrozí aj Nemcom. Úrady jednoducho nenájdu dôvod na držanie zbrane u žiadateľov o ZP a zbrane začnú konfiškovať. Konfiškácia vykonaná takouto cestou je pre štát oveľa jednoduchšia preto, že prebieha postupne a znižuje sa pravdepodobnosť masového odporu. K tomu si ešte pripočítajme novú smernicu a opäť z dielne Európskej komisie o zákaze používania olova, čo bude mať za následok zákaz všetkých streleckých disciplín vrátane tých olympijských a do konca roku 2021 bude Európa odzbrojená.

Takže si to zhrňme. EU sa ešte aj dnes snaží presvedčiť obyvateľov jednotlivých členských štátov, že EK pripravila smernicu o obmedzení nadobúdania a držania strelných zbraní z dôvodu boja proti terorizmu. Paradoxne ale smernica postihuje a obmedzuje legálnych držiteľov ZP. Jednoducho povedané: budú to mať veľmi “ťažké” tí teroristi v odzbrojenej Európe…

 

To naozaj chceme na Slovensku dopadnúť tak ako dopadli nemeckí držitelia ZP? Lebo ak sa to stane, bude to mať ďalekosiahle následky na bezpečnosť nás všetkých. Pritom stačí tak málo. Nevoliť strany, ktoré slepo prikyvujú na všetko čo príde z Bruselu. Vždy sa budem zasadzovať o to, aby sa dodržiavalo únijné právo, tzn. aby sme si o zákone o zbraniach a strelive mohli rozhodovať výhradne MY sami. Aby zákon o zbraniach a strelive mohli meniť len volení zástupcovia ľudu, tj. poslanci NR SR a nie euroúradníci v EK ktorých nikto nevolil, ale boli do svojich funkcií menovaní. Aby možnosť rozhodovať o tom komu nevydať ZP, alebo naopak komu ho vydať a za akých zákonných podmienok ostala vo výlučnej pôsobnosti Slovenska. Aby sa zákon o zbraniach a strelive vždy novelizoval len na základe bezpečnostnej situácie v štáte a nie na základe vôle pseudoodborníkov z bruselských kancelárií!
A úplne na záver ešte video, kde je možné vidieť ako si novelu zákona o zbraniach zobrali k srdcu noví nemeckí občania a to hneď na Nový rok. Až by chcel človek škodoradostne povedať, že dobre im tak Nemcom. Nech si užívajú to, čo si sami spôsobili a hlavne nech sa poďakujú p. Merkelovej. Ale potom si uvedomíme, že v rámci slobodného pohybu v EU sme touto hrozbou už priamo konfrontovaní aj my. Tak len dúfajme, že naši bratia Češi podržia svoj perimeter. Ale hlavne rozmýšľajme, komu dáme svoj hlas vo voľbách.

Mgr. Nagy Ernest, bezpečnostný expert strany Vlasť

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov