Koncept lietadla pre elektronický boj – Eurofighter Typhoon ECR
Aktuality, Letectvo,

Koncept lietadla Eurofighter ECR bol predstavený

 


Spoločnosť Airbus predstavila na konferencii International Fighter Conference, ktorá sa konala v dňoch 12. až 14. novembra tohto roku v Berlíne, koncept špecializovanej verzie viacúčelového lietadla Eurofighter Typhoon označenej ako Eurofighter EloKa s úmyslom predísť touto cestou možnému nákupu amerického lietadla Boeing EA-18G Growler nemeckou Luftwaffe.

V prípade, žeby lietadlo Eurofighter disponovalo schopnosťami pre vedenie elektronického boja (ECR), potom by sa možnosti nasadenia lietadla Eurofighter Typhoon významne rozšírili. Verzia ECR by mala byť vybavená takým spôsobom, aby dokázala nielen pasívne ožarovať protiletecké systémy, ale ich aj aktívne rušiť.

Koncept, na ktorého vývoji sa podieľajú spoločnosti Airbus, Hensoldt, MBDA, MTU, Premium Aerotec a Rolls-Royce predpokladá dvojmiestnu verziu bojového lietadla s ďalšími, v tejto chvíli nešpecifikovanými „modulárnymi konfiguráciami pre elektronický útok (EA – Electronic Attack) a potlačenie/zničenie nepriateľskej protivzdušnej obrany (SEAD/DEAD“. Druhý člen posádky na zadnom sedadle by disponoval veľkým dotykovým displejom a ďalšou špecializovanou výbavou pre bojové misie.

„Najmodernejšia technológia pre rušenie Escort-Jammer, vyvinutá spoločnosťou Hensoldt z Nemecka, zaručuje národnú kontrolu nad kritickými dátami a analýzou citlivých údajov“, – povedal zástupca z Airbus Defense and Space. „V rámci zachovania národnej bezpečnosti dokáže poskytnúť takúto schopnosť iba koncept Eurofighter ECR a zároveň tak Nemecku zaistí kľúčovú vojenskú technológiu.“

V boji o nástupcu špecializovanej verzie lietadla Panavia Tornado ECR vo vzdušných silách Nemecka (Luftwaffe) sľubuje spoločnosť (Airbus) „počiatočnú spôsobilosť“ v roku 2026. A po ukončení ďalších vývojových krokov by bola následne zaistená „úplná integrácia lietadla Eurofighter ECR do systému FCAS (FCAS – Future Combat Air System – bojové lietadlo 6. generácie vyvíjané spoločne Francúzskom a Nemeckom, v roku 2019 sa k programu pripojilo ešte Španielsko).

Zdroj: flugrevue

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov