MiG-29 Vzdušných síl Poľskej republiky
Aktuality, Letectvo,

Vzdušné sily Poľskej republiky vracajú lietadlá MiG-29 po ich deväťmesačnom uzemnení späť do služby

 


Poľské MiGy-29 opäť vzlietnu na oblohu.

Predstavitelia poľských Vzdušných síl oznámili v pondelok 25. novembra tohto roku, že ich viacúčelové stíhacie lietadlá MiG-29 (v kóde NATO – Fulcrum) budú po mesiacoch neistoty, zaradené späť do normálnej prevádzky. Spoľahlivosť lietadiel MiG-29, resp. ich ďalšia prevádzka bola predmetom kontrol, pričom niekoľko incidentov z minulosti sa stalo predmetom otázok ohľadom ich technického stavu a prevádzkovej použiteľnosti.

Poľskí novinári prežívali posledný víkend v neistote, nakoľko Generálne velenie Ozbrojených síl oznámilo, že rozhodnutie bude zverejnené ešte v piatok 22.11.2019, teda v predchádzajúci týždeň.

Zástupcovia velenia dodali, že lietadlá počas odstávky, popri štandardnej údržbe dostali aj dodatočnú údržbu, ktorá vyplývala zo skutočnosti, že boli len uzemnené a skladované a mali teda byť udržiavané v letuschopnom stave.

Faktom je, že poľské stíhacie lietadlá MiG-29 boli uzemnené od poslednej havárie (bežný postup, uplatňovaný nielen vo vojenskom letectve, podľa ktorého minimálne do ukončenia vyšetrovania a stanovenia príčin sú lietadlá rovnakého typu uzemnené kvôli vylúčeniu možnosti opakovania sa rovnakej nehody, pozn. prekl.), ktorá sa stala v marci a to znamená, že ani stroje ani posádky lietadiel neboli už deväť mesiacov vo vzduchu. Čo sa týka životnosti typu, boli vyvinuté osobitné procedúry umožňujúce pilotom opätovne získať schopnosti a oprávnenia pre lety a ako naznačujú neoficiálne zdroje – skúsení inštruktori si navzájom obnovujú svoje oprávnenia lietať na type MiG-29 berúc do úvahy aj zvyšok posádok… Neoficiálne, jediný dôvod, ktorý brzdí v tejto chvíli prevádzku lietadiel, je zlé počasie, ktoré aktuálne vládne v Poľsku a bráni tak operáciám VFR (Visual Flight Rules – let za vidteľnosti).

Denník Rzeczpospolita citoval slová generála Jaceka Pszczołu, inšpektora letectva, ktorý povedal nasledovné: „Otvorene sme sa pilotov spýtali, či chcú stále lietať na lietadlách MiG-29 – a odpovedali áno. Akceptoval som preto žiadosť Macieja Trelku, veliteľa prvej letky na obnovenie operácií a následne som ju predložil generálnemu veliteľovi, generálovi Mikovi.

Podľa informácií deníka Rzeczpospolita si proces, ktorý umožní všetkým pilotom opätovne lietať, vyžiada čas v trvaní približne 6 mesiacov.

Z vyššie uvedeného sú možné dva závery. Po prvé, ako fanúšikovia letectva sa môžeme tešiť, že jedno z posledných európskych letectiev prevádzkujúcich lietadlá MiG-29 Fulcrum bude naďalej lietať na uvedenom type. Ten druhý záver je však už menej optimistický. Skutočnosť, že poľské MiGy-29 budú naďalej lietať je totiž súčasne riskantným rozhodnutím, nakoľko hrozia potenciálne problémy s údržbou, s ktorými sa poľské Vzdušné sily môžu potýkať kvôli náhradným dielom. Tie totiž nejakým spôsobom napokon musia pochádzať z Ruska (…a poľské vyjadrenia smerom k Rusku, ktoré tradične nepatria medzi najsrdečnejšie, určite nenapomáhajú ústretovosti zo strany Ruska pri ich prípadnej dodávke).

Zdroj: theaviationist

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov