Fotografia zobrazujúca vrtuľníky Tiger a Cougar vo formácii niekde nad Mali. Zdroj: Franc. MO
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

13 francúzskych vojakov zahynulo pri zrážke dvoch vojenských vrtuľníkov v Mali

 


Vrtuľníky leteli v malej výške vyzdvihnúť špeciálny operačný tím.

Francúzske ozbrojené sily dnes (tzn. 26.11.2019, pozn. prekl.) potvrdili zrážku dvoch vojenských vrtuľníkov, ku ktorej došlo večer 24. novembra 2019 v Mali počas protiteroristickej operácie, a pri ktorej prišlo o život 13 francúzskych vojakov. Dva vrtuľníky, Tiger a Cougar, kolidovali v malej výške počas podporného letu k špeciálnemu operačnému tímu operujúcemu na zemi proti ozbrojeným teroristom.

Podľa oficiálnej správy bol špeciálny operačný tím v akcii už niekoľko dní a dostal sa do kontaktu s teroristickou skupinou, presúvajúcou sa na motocykloch a vozidlách typu pick-up. Po vyžiadaní podpory boli do daného priestoru vyslané viacúčelové lietadlá Mirage 2000 a vrtuľníky Cougar a Tiger. Vrtuľník Cougar prevážal šiestich členov horského komanda a veliteľa misie a ich úlohou bolo okamžité vyzdvihnutie tímu.

Okolo 19:40 hod. parížskeho času, počas príletu do oblasti bojovej akcie, vrtuľníky Cougar a Tiger zatiaľ nezistených príčin navzájom kolidovali, pričom nik neprežil. Z trinástich vojakov, ktorí prišli o život sú dvaja členovia posádky vrtuľníka Tiger patriacich k 5e  Régiment d’hélicoptères de combat (5e RHC), piati členovia posádky vrtuľníka Cougra patrili k rovnakej jednotke ako Tiger, štyria patrili k špeciálnej skupine Groupement commandos montagne (GCM) du 4e  Régiment de chasseurs (4e RCH), jeden pochádzal z 93e Régiment d’artillerie de montagne (93e RAM) a ďalší bol z 2e Régiment étranger du génie (2e REG).

V súčasnosti prebieha operácia zabezpečenia a obnovy. Vojaci boli nasadení na podporu operácie Barkhane, francúzskeho protipovstaleckého úsilia v regióne Sahelu v Afrike.

Zdroj: theaviationist

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov