foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Minister Gajdoš uviedol do Siene slávy Ministerstva obrany SR ďalších štyroch novodobých veteránov

Minister obrany Peter Gajdoš dnes v priestoroch Radošinského naivného divadla uviedol do Siene slávy Ministerstva obrany SR ďalších štyroch novodobých veteránov. Počas tradičného predvianočného stretnutia si ocenenia za svoje pôsobenie v zahraničných misiách a operáciách prevzali des. Milan Tomlák, pplk. Štefan Rigas, nrtm. Marián Valach a jeden príslušník z 5. pluku špeciálneho určenia Žilina.


 

foto: MO SR

„Dnešný deň patrí našim novodobým veteránom – profesionálnym vojakom, ktorí si svoje úlohy plnia, ďaleko od svojich najbližších, v zahraničných misiách a operáciách. Svojím zodpovedným prístupom a odhodlaním prispievajú k bezpečnejšiemu a stabilnejšiemu prostrediu vo svete, a teda v konečnom dôsledku aj u nás doma,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Ako ďalej uviedol, profesionálni vojaci zároveň prispievajú k pozitívnej reprezentácii Ozbrojených síl SR v zahraničí a za čo sú vysoko hodnotení aj zo strany zahraničných partnerov.

 

foto: MO SR

 

“Máme byť na čo hrdí, pretože naši profesionálni vojaci nám robia dobré meno nielen doma ale aj v zahraničí. My im za to v rezorte obrany vytvárame tie najlepšie podmienky pre výkon ich služby,“ povedal generálny tajomník Služobného úradu Ministerstva obrany Ján Hoľko.

 

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko zdôraznil, že v štyroch výnimočných príbehoch ocenených sa spája všetko, čo by mali ozbrojené sily mať a robiť. “Príklad rozhodnosti, ktorá zachraňuje životy, vojaka ktorý dokáže aj napriek svojim služobným povinnostiam byť humánny a pomáhať ľudom okolo seba, alebo napríklad aj príbeh veliteľa, ktorý na svojich pleciach nesie bremeno zodpovednosti za všetko, čo sa v priestore operácie deje. A v neposlednom rade tu dnes máme oceneného vojaka, ktorý riskoval svoj život pre druhých,“ vysvetlil.

Minister Gajdoš dnes zároveň ocenil pamätnou medailou k 75. výročiu SNP a skočenia druhej svetovej vojny vojnového veterána Samuela Barana, ktorý zajtra oslávi svoje 95. narodeniny. „Dnešné podujatie je o to výnimočnejšie, že som dnes mohol oceniť aj veterána 2. svetovej vojny, čim sme vzdali hold veteránom rôznych generácií,“ dodal.

 

V súčasnosti pôsobí v zahraničných misiách a operáciách 474 príslušníkov Ozbrojených síl SR, pričom sa ich už v rámci medzinárodného krízového manažmentu vystriedalo viac ako 19 200. V súčasnosti rezort obrany eviduje 8 131 vojnových veteránov, z toho 8 024 novodobých veteránov a 107 veteránov z obdobia 2. svetovej vojny.

 

Minister obrany Peter Gajdoš zároveň počas podujatia vyhlásil už 23. ročník ankety Vojenský čin roka za rok 2019, v rámci ktorej budú ocenené výnimočné skutky profesionálnych vojakov v kategóriách záchrana života, pomoc verejnosti a v kategórii priateľ ozbrojených síl.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov