Viacúčelové ľahké cvično-bojové lietadlo Jakovlev Jak-130
Aktuality, Letectvo,

Jak-130 bude mať vylepšené bojové schopnosti

 


Korporácia Irkut plánuje uskutočniť hlbokú modernizáciu cvičného lietadla Jakovlev Jak-130, výsledkom ktorej bude, že uvedené lietadlo sa do značnej miery stane aj bojovým. Túto informáciu, podľa agentúry TASS, povedal riaditeľ Zjednotenej korporácie pre stavbu lietadiel (rus. OAK, angl. UAC), Jurij Sľjusar na leteckej výstave Dubai Airshow 2019, ktorá sa začala v nedeľu 17. novembra 2019.

„Priviezli sme sem lietadlo Jak-130, aby sme na tomto mieste predstavili začiatok projektu hlbokej modernizácie, ktorou výrazne rozširujeme jeho bojové možnosti. Vďaka nej už nebude „len“ cvično-bojovým lietadlom, ale do veľkej miery čisto bojovým lietadlom,“ – uviedol Sľjusar.

Podľa riaditeľa OAK bude lietadlo Jak-130 schopné vykonávať veľké množstvo úloh. Okrem toho sa bude dať prispôsobiť potrebám zákazníka a oblasti použitia. „Prispôsobili sme tieto rozšírené bojové schopnosti lietadla, v tomto prípade osobitne pre klientov tu na Strednom východe, a zohľadnili pri tom úlohy, ktorých riešenie pripadá do úvahy práve v tomto regióne,“ – spresnil ďalej riaditeľ OAK.

Univerzálna verzia bojového lietadla Jak-130 by mohla byť vysoko žiadaná

V rámci statickej expozície leteckej výstavy boli predstavené možnosti výzbroje lietadla Jak-130 – riadenými strelami typu vzduch-vzduch, blokmi neriadených rakiet rôznych kalibrov, kontajnermi so systémami pre vedenie rádioelektronického boja a tiež podvesný kontajner s dvojhlavňovým kanónom kalibru 30 mm (pôvodná verzia cvično-bojového Jaku-130 disponovala podvesným kontajnerom s jednohlavňovým kanónom kalibru 23 mm).

V júni na fóre Armija-2019 šéf Rosoboronexportu Alexander Michejev oznámil, že spoločnosť navrhuje korporácii Irkut modernizáciu lietadla, predovšetkým inštaláciu radaru, ľahkých zbraňových systémov a ďalších leteckých prostriedkov ničenia.

Zahraniční zákazníci na leteckej výstave LIMA 2019, ktorá sa konala od 26. do 30 marca tohto roku, uzavreli zmluvy na dodávku stovky ruských cvično-bojových lietadiel Jak-130. Ruské stroje už boli dodané napríklad do juhovýchodnej Ázie a slúžia v letectvách Bangladéša, Mjanmarska a Laosu, vážny záujem prejavila tiež Malajzia. Ďalšími zahraničnými užívateľmi sú Bielorusko a Alžírsko. Rusko je však pripravené aj ďalej rozširovať schopnosti lietadla Jak-130, v súlade so špecifickými požiadavkami zákazníkov.

Jak-130 je ľahké, dvojmotorové, podzvukové cvično-bojové lietadlo, ktorého vývoj začal pôvodne ako spoločný projekt ruskej konštrukčnej kancelárie Jakovlev (OKB Jakovlev) a talianskej spoločnosti Aermacchi, ich spolupráca sa však v roku 1999 prerušila a obe strany pokračovali s vývojom samostatne (výsledkom talianskeho vývoja je lietadlo M-346 Master). Hlavným dôvodom vzniku lietadla Jak-130 bola potreba náhrady zastaralého československého lietadla pre pokračovací výcvik, ktorým bolo Aero L-39 Albatros. Prvé letové testy prototypu Jak-130D začali v apríli roku 1996. Vývoj bol úspešne ukončený v decembri roku 2009 a od roku 2010 bolo lietadlo zaradené do služieb Vzdušných síl RF. Lietadlo pokročilej aerodynamickej konštrukcie disponuje systémami umožňujúcimi cvičiť boj bez potreby použitia skutočnej munície, uskutočňovať raketové a bombové útoky na pozemné ciele a v prípade potreby tiež efektívne plniť úlohy ľahkého útočného lietadla.

Zdroj: aviation21

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov