zdroj: militaryexp.com
Aktuality, Bezpečnosť,

8 vecí, ktoré nie sú povolené vojakom izraelskej armády

Izrael je malý štát schopný odraziť nepriateľa. Mladá krajina opakovane preukázala, že v prípade útoku sa dokáže postaviť sama za seba. Izrael háji svoje vlastné záujmy, pričom využíva nie najväčšie, ale disciplinované ozbrojené sily – IDF (Israel Defense Forces ). Keďže situácia v štáte je neustále napätá, v armáde platia prísne a niekedy nejasné zákazy. Pozrite si niekoľko z nich.


 

.

 

1. Nemôžete uverejňovať fotografie. Vojak izraelských ozbrojených síl má právo na fotografovanie kdekoľvek, ale môžu sa zverejňovať iba obrázky zhotovené mimo vojenských základní a iných strategicky dôležitých objektov. Veľké množstvo fotografií zhotovených na letiskách a v blízkosti hangárov s vojenským vybavením,  je prácou reportérov, z ktorých každá je schválená vedením IDF.

 

.

2. Obmedzenie pri jarmulkách. Židia rešpektujú náboženstvo a zvyky svojich predkov. Bojovníci ozbrojených síl sa ich tiež držia. Vojaci majú počas svojich povinností povolené nosiť na hlave jarmulky, existuje však niekoľko podmienok. Predovšetkým by nemala obsahovať žiadne znaky, logá a nápisy.

 

3. Požiadavka apolitickosti. IDF je armáda, nie politická štruktúra. Preto by tí, ktorí tu slúžia, nemali otvorene prejavovať svoje politické názory. Bojovníci izraelských ozbrojených síl majú zakázané písať politické komentáre na sociálnych sieťach, alebo lajkovať príspevky na verejných stranách a na stránkach významných politických osobností.

 

4. Jazda s prestupmi. Napriek tomu, že židovský štát je malý, aj tu sú miesta, kam je ťažké sa dostať verejnou dopravou. Tento zákaz bol zavedený s cieľom zaistiť bezpečnosť samotných vojakov, pretože kým čakajú na ďalší spoj, môžu padnúť do rúk militantov.

 

5. Hazardné hry. Krajina sa krivo pozerá na hazardné hry a pre bojovníkov IDF sú vo všeobecnosti prísne zakázané. Tie majú byť nahradené inými spoločenskými hrami.

 

.

 

6. Nezapínajú horný gombík na vrchnom oblečení. V izraelskej armáde, ak má vojak zapnuté všetky gombíky, došlo k nejakej mimoriadnej udalosti. Keď vojak nemá príležitosť ústne informovať svojich kolegov o poplachu, môže si zapnúť horný gombík a jeho kamaráti okamžite pochopia, čo sa stalo. Okrem toho sa všetky gombíky zapínajú na odeve mŕtvych.

 

7. Nenosia civilné oblečenie. Vojaci, ktorí vykonávajú vojenskú službu, majú zakázané obliekať civilné veci. A takisto aj nosiť ich v rukách, kvôli tomu, aby sa vojakom nezachcelo ich používať. Kvôli tomu vojaci pri nákupe oblečenia a civilných vecí ich okamžite vkladajú do batohov.

 

8. Nemôžete používať slúchadlá v oboch ušiach. Vojak IDF je povinný zostať ostražitý, a preto každý bojovník môže počas 3 rokov služby počúvať hudbu iba v jednom uchu. V prípade poplachu, alebo podozrivého hluku to vojak okamžite počuje. Ak sú obe uši obsadené slúchadlami, môže ho nepriateľ prekvapiť.

Tieto neobvyklejšie zákazy izraelskej armády majú svoje logické opodstatnenie.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov