foto: ft.com
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína posilňuje svoj vplyv v Afrike – vyšle 700 vojakov do južného Sudánu

Čínske vojenské velenie sa rozhodlo vyslať svoje jednotky do Južného Sudánu na posilnenie svojho mierového kontingentu. V prvom slede bude 240 vojakov, celkovo Čínska ľudová oslobodzovacia armáda vysiela do tejto africkej krajiny asi 700 vojakov – celý peší prápor zo Zhangjiakou.


 

Čínske vojenské velenie uvádza, že najväčšia čínska mierová misia v južnom Sudáne, bude trvať presne rok. Medzi úlohy čínskej armády patrí hliadkovanie v dohodnutých oblastiach, stráženie dôležitých zariadení, obmedzovanie výskytu ozbrojených konfliktov, obnovenie poriadku v „ťažkých zónach“ a ďalšie bezpečnostné úlohy. Predtým, ako boli čínski vojaci poslaní do južného Sudánu, absolvovali trojmesačné špeciálne školenie a psychologické testy – uviedol veliteľ pešieho práporu Khan Tao.

 

foto: scmp.com

V Afrike je takisto od roku 2017 čínska zahraničná vojenská základňa v Džibuti.  Malá krajina v africkom rohu, má totiž strategickú polohu pri frekventovanej námornej ceste, ktorá vedie z Červeného mora cez Adenský záliv do Indického oceánu. Táto oblasť bola v posledných rokoch tiež neslávne známa častými prepadmi somálskych pirátov.

 

Zahraničná mierová misia v Južnom Sudáne je od roku 2015. Peking sa snaží v nestabilnej krajine ochrániť svoje ropné záujmy a aj vojensky pôsobiť v dôležitom regióne. Takisto ako aj v Džibuti sa tam súčasne nachádza tiež americká vojenská základňa. Klesajúci vojenský vplyv USA vo svete nahrádza stúpajúca prítomnosť Číny a Ruska.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov