Havarovaný  vrtuľník AgustaWestland SH-101A Merlin ležiaci na boku na palube torpédoborca Caio Duilio
Aktuality, Letectvo, Námorníctvo,

Viacúčelový vrtuľník Vojenského námorníctva Talianska havaroval pri pristávaní na palube torpédoborca

zdroj: topwar, theaviationist, fotografie havarovaného vrtuľníka: https://twitter.com/LastDef


Vojenské námorníctvo Talianska (Marina Militare) stratilo 6. novembra 2019 okolo 18. hodiny viacúčelový vrtuľník AgustaWestland SH-101A Merlin (AgustaWestland AW101 (EH101) Merlin). Vrtuľník havaroval počas pristávacieho manévru na palube torpédoborca Caio Duilio. Podľa informácii talianskej tlače sa vrtuľník zrútil na palubu zo zatiaľ nezistených príčin.

Podľa predbežne dostupných informácií vrtuľník havaroval počas cvičného letu za tmy. Stroj vykonával pristávací manéver, keď sa odrazu z neznámych príčin naklonil a tvrdo pristál na palubu lode na pravú stranu (vrtuľníka). Na palube vrtuľníka sa nachádzalo v čase nehody šesť osôb, podľa jedného zdroja sa nikomu nič nestalo, no pre každý prípad boli odoslaní na ošetrovňu torpédoborca. Podľa iného zdroja však traja členovia posádky vrtuľníka utrpeli bližšie nešpecifikované zranenia. Samotný vrtuľník bol z bezpečnostných dôvodov pokrytý protipožiarnou penou, a pravdepodobne bude odpísaný. Paluba torpédoborca bola pádom vrtuľníka tiež poškodená.

Havarovaný vrtuľník AgustaWestland SH.101 Merlin ležiaci na boku na palube torpédoborca Caio Duilio

Podľa jedného z očitých svedkov by príčinou havárie vrtuľníka mohol byť silný poryv vetra, ktorý náhle odhodil stroj na palubu lode.

Na Ministerstve obrany Talianska boli potvrdené informácie o neštandardnom pristáti vrtuľníka EH-101 (AW101) na palube toprédoborca Caio Duilio, predstavitelia ministerstva však odmietli bližšie komentovať nehodu s tým, že pre ďalšie informácie je potrebné najskôr začať vyšetrovanie a až na jeho základe oboznámiť verejnosť s príčinami pádu vrtuľníka.

AgustaWestland SH-101 je hlavným vrtuľníkom talianskeho vojenského námorníctva. Používa sa v dvoch verziách, buď ako protiponorkový alebo pre včasnú výstrahu.

Vrtuľník AgustaWestland AW101 Vojenského námorníctva Talianska, zdroj: wiki commons

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov