Su-35 Vzdušných a kozmických síl (VKS) RF
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Turecko sa vzdáva Su-35 v prospech amerického lietadla

 


Ankara prostredníctvom tlače naďalej udržiava pri živote myšlienku možného rozšírenia leteckého parku svojho vojenského letectva o ruské lietadlá. Najvyšší vojenskí predstavitelia však tvrdia iné.

Turecké spravodajské média uverejnili vyhlásenie Hulusiho Akara, ministra obrany Turecka (a bývalého štvorhviezdičkového generála), v ktorom poprel zvesti šírené v tlači (napr. turecký denník Daily Sabah priniesol informácie o blízkom podpísaní dohody týkajúcej sa 36 ks lietadiel) o možnom nákupe ruských stíhacích lietadiel generácie 4+, Suchoj Su-35.

Podobné tvrdenia tlače však svojím spôsobom vyvolával aj turecký prezident R.T. Erdogan, ktorý sa viackrát nechal počuť, že Ankara sa vážne zaoberá otázkou nákupu lietadiel Su-35 a Su-57, no iba v prípade ak USA definitívne zbavia Turecka šance na získanie amerických lietadiel F-35.

Minister obrany Hulusi Akar vo svojom aktuálnom vyhlásení ďalej poznamenal, že Turecko nemá v úmysle získať lietadlá Su-35, pretože je naďalej partnerom USA pri vývoji lietadla 5. generácie Lockheed Martin F-35 Lightning II a zároveň sa vyjadril, že požaduje a očakáva od USA rešpektovanie práv Ankary.

Pri čítaní tohto vyhlásenia najvyššieho predstaviteľa tureckého ministerstva obrany je však potrebné venovať pozornosť viacerým nuansom, ktoré ho zbavujú zaradenia, prisúdeného mu masmédiami, vrátane tých hlavných ruských.

Za prvé, a v danom momente asi to najdôležiejšie, Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila sankcie voči Turecku v súvislosti s vojenskou operáciou Ankary v severovýchodnej Sýrii a tiež s nedávnym nákupom ruského protilietadlového raketového systému S-400. Táto iniciatíva je známa ako PACT Act (H.R. 4695 – Protect Against Conflict by Turkey Act – Zákon o ochrane pred konfliktom s Tureckom).

Zavedením týchto sankcií sa pravdepodobnosť získania amerických stíhacích lietadiel F-35 Tureckom v tejto chvíli blíži nule.

Za druhé, turecký minister Hulusi Akar vo svojom vyhlásení hovorí o lietadle Su-35, no ani slovom nespomenul lietadlá Su-57.

A medzitým, rozhovory s Ankarou, v súlade s predtým zverejneným prehlásením hlavy Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu Dmitrija Šugajeva, boli vedené dvomi smermi, a to ohľadom lietadiel Su-35 ako aj Su-57.

Preto by zrejme nebolo vhodné robiť unáhlené závery a treba si jednoducho počkať na to, aký bude ďalší vývoj udalostí.

Zdroj: https://topcor.ru/ , fotografia https://militaryarms.ru

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov