Armádny generál Emil Boček, foto: MO ČR
Aktuality, Bezpečnosť,

Prezident Zeman vyznamenal veteránov druhej svetovej vojny, hrdinu konfliktu v Afganistane i pracovníka VHÚ

Prezident republiky Miloš Zeman vo Vladislavskej sále Pražského hradu vyznamenal 42 osobností. Takmer štvrtina z ocenených je spätá s armádou – či už ide o hrdinu druhej svetovej vojny, armádneho kynológa, ktorý vlani padol v Afganistane či pracovníka Vojenského historického ústavu Praha.


 

Prezident republiky prepožičal štyri rády Bieleho leva vojenskej skupiny 1. triedy: armádnemu generálovi v.v. Emilovi Bočekovi, in memoriam generálovi justičnej služby a profesorovi Bohuslavovi Ečerovi, i.m. generálmajorovi Josefovi Ocelkovi i.m. generálporučíkovi Jaroslavovi Selnerovi.

Generálovi Bočekovi bol prezidentom prepožičaný Rad Bieleho leva vojenskej skupiny 1. triedy

Armádny generál Emil Boček je posledným žijúcim českým stíhacím pilotom RAF. Za druhej svetovej vojny slúžil vo Veľkej Británii u čs. 310. stíhacej perute. Bočekovi prepožičal Rad Bieleho leva už bývalý prezident Václav Klaus v roku 2010. Vtedy Boček dostal poriadok tretej triedy vojenskej skupiny.

 

Generál justičnej služby a profesor medzinárodného trestného práva Bohuslav Ečer aktívne vystupoval proti nastupujúcemu nacizmu, verejne agitoval za brannú pohotovosť Československa. Po druhej svetovej vojne sa Ečer významne podieľal na odhaľovaní vojnových zločincov.

 

Generálmajor Josef Ocelka sa stal jedným zo zakladajúcich príslušníkov 311. čs. bombardovacej letky, v roku 1941 jej veliteľom. Stal sa prvým čs. bombardovacím letcom, ktorému Briti udelili DFC, Distinguished Flying Cross.

 

Generálporučík Jaroslav Selner bol československý odbojár, veliteľ 3. československej samostatnej brigády v Sovietskom zväze a hrdina od Tobruku.

 

Medailu za hrdinstvo udelil prezident Miloš Zeman tiež štyrom vojakom: nadporučíčke vo výslužbe Božene Ivanovej, príslušníčke 2. čs. samostatnej brigády v ZSSR, plukovníčke v.v. Jarmile Halbrštátovej, účastníčke bojov o Sokolovo, Kyjev, Bielu Cerkev, Žaškov ad., Práporčíkovi Tomášovi Procházkovi in ​​memoriam, ktorý položil vlastný život v službe vlasti v Afganistane a jeho služobnému psovi, a in memoriam aj Kurtovi Taussigovi, hrdinovi 2. svetovej vojny a pilotovi RAF.

Medailu za hrdinstvo udelil prezident Miloš Zeman tiež Tomášovi Procházkovi, ktorý položil vlastný život v službe vlasti v Afganistane a jeho služobnému psovi. Ocenenie prevzal otec Tomáša Procházku.

Medailu Za zásluhy prevzal Jiří Rajlich, prezident Českej komisie pre vojenské dejiny, historik a riaditeľ odboru historicko-dokumentačného Vojenského historického ústavu Praha.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov