Su-30MK2 Venezuelských vzdušných síl
Aktuality, Letectvo,

Vo Venezuele vybuchlo počas vzletu lietadlo Su-30MK2

Vo Venezuele prišlo predvčerom, 16. októbra 2019 ku katastrofe s viacúčelovým stíhacím lietadlom ruskej výroby. Ide o bojové lietadlo Su-30MK2 (v kóde NATO Flanker C), ktoré malo vykonať plánovaný výcvikovo-tréningový let vo venezuelskom štáte Guárico.


Podľa posledných informácií obaja členovia posádky lietadla Su-30MK2 zahynuli.

Internetová stránka http://www.webinfomil.com ako prvá priniesla informácie o tejto katastrofe. Na palube sa nachádzal brigádny generál Virgilio Raúl Márquez Morillo, veliteľ leteckej základne v meste El Sobrero a spolu s ním aj dôstojník Nesmar José Salazar Nuñez. Jeho hodnosť bola kapitán. Informácie o uvedenej nehode boli neskôr potvrdené aj Ministerstvom komunikácie a informácií Venezuelskej bolívarovskej republiky, ktoré taktiež prinieslo správu o smrti oboch členov posádky.

V súčasnosti sa ďalšie informácie obmedzujú iba na správy o vytvorení komisie, ktorej úlohou bude prešetriť príčiny katastrofy stíhacieho lietadla.

Ak možno veriť doterajším informáciám, tak lietadlo z nejasných príčin vybuchlo ešte počas vzletu a naberania výšky. Práve z tohto dôvodu nemala posádka lietadla žiadnu šancu na prežitie.

Spomínaný generál Venezuelských vzdušných síl, Virgilio Raúl Márquez Morillo bol skúsený pilot. Predtým lietal na lietadlách OV10 Bronco a mal taktiež kvalifikáciu pre lety na lietadle General Dynamics F-16. Je tiež známe, že absolvoval výcvik Rusku za účelom nadobudnutia skúseností s pilotovaním viacúčelového stíhacieho lietadla Su-30.

Vynárajú sa nepotvrdené verzie o mimoriadnej situácii so zbraňami na palube. Súdiac podľa doteraz zverejnených správ nie je možné vylúčiť ani diverziu na leteckej základni. Oficiálne prehlásenie k príčinám však zatiaľ nebolo zverejnené.

Su-30MK2 Venezuelských vzdušných síl

Su-30 je viacúčelové stíhacie lietadlo generácie 4+ určené pre ničenie vzdušných cieľov za každých meteorologických podmienok vo dne i v noci a to aj počas intenzívneho elektronického boja, je určené pre vybojovanie vzdušnej nadvlády, blokovanie letísk protivníka a ničenie pozemných a ako aj morských cieľov. Zaujímavosťou je, že jedna z verzií Su-30 je prvým lietadlom na svete schopným súvisle zvyšovať rýchlosť nad rýchlosť zvuku aj pri lete kolmo nahor.

Zdroj: https://topwar.ru/https://topcor.ru/http://www.webinfomil.com/

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov