Dassault Mirage 5, Vzdušné sily Pakistanu,  zdroj: militarywatchmagazine.com
Aktuality, Letectvo,

Pakistan plánuje odkúpiť od Egypta stíhacie bombardéry Dassault Mirage 5 a následne ich vlastnými silami zmodernizovať


Vzdušné sily Pakistanu sú údajne blízko k uzavretiu kontraktu s Egyptom, ktorý sa týka získania stíhacích bombardérov Dassault Mirage 5, a ktorému predchádzalo niekoľkoročné vyjednávanie medzi oboma krajinami. Pakistan má (údajne) následne v pláne modernizovať tieto stíhacie bombardéry domácimi firmami predtým než budú zaradené do stavu Vzdušných síl Pakistanu k letkám vyzbrojeným rovnakým typom lietadla.

Egypt sa rozhodol pre postupné vyradenie starších bojových lietadiel ako sú Mirage III, Mirage 5, MiG-21, F-4 Phantom II či dokonca staršie lietadlá F-16, resp. pre ich výmenu za novšie lietadlá. Konkrétne to majú byť ruské MiG-29M (MiG-35), Su-35 a francúzske Dassault Rafale. Zároveň hľadá spôsob ako získať čo najväčší prospech z ich predaja tretím krajinám namiesto toho, aby ich len vyradil a následne zošrotoval. V tejto súvislosti prenikli na verejnosť tiež viaceré správy o tom, že egyptské MiGy-21 skončili na základe programu o vojenskej pomoci v Líbyi, hoci oficiálne to nebolo ani jednou zo strán potvrdené. Čo sa týka egyptských bombardérov Mirage 5, tie hoci sú považované za menej výkonné v porovnaní s ich náprotivkom v službách Vzdušných síl Pakistanu (ktoré už  prešli rozsiahlou modernizáciou), stále disponujú značnými vylepšeniami oproti z Francúzska pôvodne dodaným lietadlám vrátane prilbového zameriavača (HMD – Helmet Mounted Display) či prístrojovej výbavy pre boj v nočných podmienkach.

Zatiaľčo stále viac a viac modernizované verzie stíhacieho lietadla CAC/PAC JF-17 Thunder, ktoré vzišlo zo spolupráce Číny a Pakistanu (čínske označenie CAC (Chengdu Aircraft Corporation) FC-1 Xiaolong, angl. Fierce Dragon, slovensky Zúrivý drak) a staršie americké stíhacie lietadlá F-16A/B a F-16C/D tvoria elitu Vzdušných síl Pakistanu, približne polovicu stavu vzdušných síl tvoria už značné staré (technicky aj morálne) stíhacie lietadlá Mirage III a stíhacie bombardéry Mirage 5. Tieto dve platformy sú derivátom toho istého francúzskeho dizajnu, ktorého pôvod siaha ešte do konca 50-tych rokov 20. storočia a obe prešli rozsiahlou modernizáciou pakistanskou spoločnosťou PAC (Pakistan Aeronautical Complex) sídliacej v meste Kamra. Kým pakistanské stíhačky Mirage III spoločne s „flotilou“ stíhacích lietadiel Čchengtu J-7 čínskeho pôvodu (angl. Chengdu J-7; v kóde NATO Fishcan, čo je vlastne čínska kópia sovietskej stíhačky MiG-21F-13) sú postupne vyraďované a nahradzované novšími stíhacími lietadlami JF-17 (do úvahy ešte prichádza budúce stealth lietadlo, ktoré má vzísť opäť zo spoločného, čínsko-pakistanského, projektu AZM), významná časť lietadiel Mirage 5 má naďalej slúžiť a to až do roku 2030, resp. ešte dlhšie.

JF-17 Thunder Vzdušných síl Pakistanu, v pozadí štít Nangá parbat, zdroj: wiki commons

Egypt zase pre zmenu údajne plánuje nakúpiť stíhacie lietadlá JF-17 Block 3, čo je v súčasnosti najmodernejšia verzia Čínou a Pakistanom spoločne vyvíjaného a vyrábaného lietadla na platforme stíhačky s nízkymi operačnými nákladmi a s možnosťou použitia najnovšej výzbroje, so zámerom cenovo výhodne modernizovať letectvo krajiny.

Zdroj: https://militarywatchmagazine.com/ – upravené

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov