Ťažký útočný dron S-70 a stíhacie lietadlo 5. generácie Su-57 počas prvého spoločného letu
Aktuality, Letectvo,

Spojenie s dronom S-70 Lovec robí z Su-57 stíhacie lietadlo generácie 5+

Je potrebné tiež pripomenúť, že v plánoch je inštalácia systémov globálneho určenia polohy (GPS, resp. jeho ruský ekvivalent GLONASS), ktoré boli pripravované pre stíhacie lietadlá 5. generácie Su-57. To jednoznačne napovedá o tom, že integrácia týchto sofistikovaných bojových strojov s cieľom čo najefektívnejšieho plnenia bojových úloh sa bude ešte ďalej zvyšovať.


Spoločný let ťažkého útočného dronu S-70 Lovec a stíhacieho lietadla Su-57 sa vo svojej podstate stáva prvým príkladom vo svete letovej integrácie ťažkého bezpilotného prostriedku so stíhacím lietadlom 5. generácie. Je pochopiteľné, že predbežne ide len o testy, no súčasne môžeme konštatovať, že bol uskutočnený prvý krok, no krok to bol významný a úspešný.

Vývojari už predtým informovali, že do konca aktuálneho roku bude Lovec testovaný aj vo verzii letu bez zasahovania operátora. Dnes (27.septembra 2019, pozn.prekl.) ťažký útočný dron očividne vstúpil do fázy „samostatnosti“.

Spojenie S-70 a Su-57 mení týmto stíhacie lietadlo Su-57 fakticky na stíhacie lietadlo generácie 5+, v súlade s plánmi získavania nových možností použitia.

Odborníci podotýkajú, že letecký roj tvorený niekoľkými viacúčelovými stíhacími lietadlami 5. generácie Su-57 a dronmi Lovec sa v konečnom dôsledku môže stať nielen jediným útočným komponentom, ale aj účinným systémom pre prielom zón protivzdušnej obrany potenciálneho protivníka. Vysoká manévrovateľnosť Su-57 a jeho široký arzenál výzbroje typu vzduch-vzduch umožňujú lietadlu neutralizovať prostriedky letectva protivníka a arzenál výzbroje S-70 v tomto momente môže byť využitý na preventívne útoky proti prostriedkom PVO na zemi.

Základný nesúhlas kritikov vychádza z nasledovného: Su-57 nedisponuje dostatočnými stealth technológiami a S-70 Lovec má zvýšenú „viditeľnosť radarmi“ kvôli absencii plochej výstupnej trysky motora.

Skeptikom však stojí za to zdôrazniť, že zverejnený prvý spoločný let týchto leteckých prostriedkov nevraví nič o tom, že by Ministerstvo obrany ukazovalo definitívnu podobu Lovca, ako ani že by to mal byť variant toho, v akej konfigurácii budú Su-57 a ťažký dron S-70 ododneška spoločne vypĺňať bojové úlohy.

Zdroj: https://topwar.ru/ 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov